Canadese hemlockspar

Is de Tsuga canadensis wintergroen?

De Canadese hemlockspar, Tsuga canadensis, is een vrij kleine soort uit Canada en het oosten van de USA met dicht opeen staande takken. De Tsuga canadensis groeit in de natuur meestal in compacte bossen en vaak op noordelijke en oostelijke hellingen, waar hij wat minder zon krijgt. Hierdoor is dit een van de best gedijende wintergroene coniferen in de schaduw. Het is normaal dat deze conifeer meer stammen ontwikkelt, maar het is wel een merkwaardig gezicht als de stam zich kort boven de grond in twee of meer hoofdstammen splitst. De smal toelopende groene naalden zijn in de bovenste rijen soms gedraaid, waardoor de zilveren onderkanten boven komen te liggen.

De schors van een Tsuga canadensis

De schors van de Tsuga canadensis is bij oudere bomen fijn gegroefd en bruin tot zwart. In de bast zit tanine, een grondstof voor de leerbewerkende industrie,  de reden waarom deze boom in Noord-Amerika werd gebruikt. Hierbij werd vaak de bast verwijderd en liet men de rest van de boom liggen rotten in het bos. Het hout wordt nu vaak gebruikt in de bouw, voor pallets en om papierpulp van te maken.

De hoogte van de Tsuga canadensis

De Tsuga canadensis ontwikkelt zich in een piramidale vorm en kan honderden jaren oud worden. De bomen worden dan zo’n 30 m hoog, maar de meeste blijven veel kleiner. Na 20 jaar meten ze gemiddeld 8-9 meter. Pas dan beginnen ze met het vormen van zaad. De groenbruine kegels zijn hangend, met leerachtige schubben. De eerste jaren hangen de takken in de top van de boom een beetje over. Het kleine, nauw met de sparren verwante geslacht Tsuga telt negen soorten naaldbomen die uit de Himalaya, Oost-Azië en Noord-Amerika stammen. Tsuga is de Japanse naam voor deze bomen.

Moet ik een Tsuga canadensis snoeien?

Tsuga canadensis groeien graag in goed doorlatende, humusrijke grond en in de zon, hoewel lichte schaduw wordt verdragen. Een Tsuga canadensis snoeien is niet nodig, maar ze kunnen wel geschoren of bijgeknipt worden om ze een bepaalde vorm te geven. Dit kan aan het einde van de zomer in augustus. Mocht je een zeer strak resultaat wensen dan kun je de Tsuga canadensis ook nog een keer in juni bijknippen.

Hoe kan ik de Tsuga canadensis bemesten?

Geef in het voorjaar coniferenmest. Bij aanhoudende droogte extra water geven. Wil je meer weten over hoe je het beste planten kunt bewateren? Lees dan eens het artikel over planten water geven.

Wil jij misschien een Tsuga canadensis in jouw tuin? Lees ook eens het leuke artikel over Boom in de tuin om te bepalen welke boom het beste bij jou boom past.

qtn55u48024o_w2400.jpg

Kenmerken: