Brunel (Loveliness)

Welke kleuren bloemen heeft de Brunel?

De brunel Prunella grandiflora ‘Loveliness’ bloeit lilablauw en heel rijk. Brunel komt in het wild in ons land voor. Het gaat om de gewone soort. Dit wordt door velen gezien als onkruid, maar er worden ook medicinale krachten toegekend aan dit kruid. Het heeft een ontsmettende werking en geneest wondjes. Decoratief gezien is de grootbloemige brunel veel interessanter. Deze bodembedekker bloeit namelijk zeer rijk en behoorlijk lang gedurende de gehele zomer. Ook de bloeiwijze is leuk om eens goed te bekijken. De bloemen zitten dicht bij elkaar gepakt. Als de bloemetjes zijn uitgebloeid, blijven de schutbladeren staan. De vorm heeft iets weg van een bijenkorfje, wat een andere Nederlandse naam voor deze plant is. Omdat hij prima in de halfschaduw kan staan, is dit een goede bodembedekker bij struiken. Ze groeien vrij opdringerig en kunnen in korte tijd sterke ‘matten’ vormen.

Welke ondergrond is goed voor Prunella grandiflora ‘Loveliness’?

Brunel dient niet te droog te staan op een plek in de zon tot halfschaduw. Let op dat bij droogte voldoende water wordt gegeven. De uitgebloeide bloemen zijn nog lang decoratief. Knip ze daarom pas in het voorjaar af.

Welke soorten Brunel zijn er?

Naast de Prunella grandiflora ‘Loveliness’ zijn er meer soorten van de brunel. In de plantenindex is hier meer informatie over te vinden.

rer5fg48bctl_w2400.jpg

Kenmerken: