Bruidsbloem (Mont Rose)

Eigenschappen van Deutzia ‘Mont Rose’

De bruidsbloem Deutzia x hybrida ‘Mont Rose’ is een wat ouderwetse bloemstruik, die prima tegen een muur geplant kan worden. De twijgen zijn roodbruin en voelen ruw aan. De struik wordt ongeveer anderhalve meter hoog en is in juni-juli is overladen met prachtige lichtroze bloemen. Deutzia is een heestergeslacht dat naar een Amsterdammer werd vernoemd: Johan van der Deutz (1743-1788). Die eer had hij te danken aan zijn Scandinavische beschermeling Karl Thunberg; Linnaeus heeft deze naam later gehandhaafd.

Wanneer bloeit de Deutzia ‘Mont Rose’?

Deutzia ‘Mont Rose’ of bruidsbloemen zijn allemaal heesters die op het tweejarige (overjarige) hout bloeien. Dat doen ze vooral in een periode waarin veel tuinplanten zijn uitgebloeid of nog moeten gaan bloeien, de zogenaamde voorzomerrust. Dat maakt de Deutzia ‘Mont Rose’ heel belangrijk in een tuin. Ze lijken wel wat op de jasmijn (Philadelphus), maar die hebben wit merg in de takken. Die van de bruidsbloem zijn hol. Er zijn zo’n 50 soorten bekend. Ze komen uit ver van elkaar verwijderde streken: de Himalaya, Mexico, de Filippijnen en Oost-Azië.

Wat voor een bodemgrond heeft de Deutzia ‘Mont Rose’ nodig?

Deutzia ‘Mont Rose’ groeien in iedere normale tuingrond, mits die voldoende voedselrijk is en niet snel uitdroogt. Lemige of kleiige grond is het beste. Vooral op zandgrond moet de bruidsbloem goed bemest worden. Om veel bloemen te krijgen, dient de bruidsbloem in de volle zon te staan.

Deutzia ‘Mont Rose’ snoeien

Elk jaar dienen direct na de bloei de uitgebloeide takken van de Deutzia ‘Mont Rose’ weggenomen te worden vlak boven een punt waar een jonge scheut ontspringt. Verwijder tevens zwakke scheuten. Zo blijft de struik compact en zal hij beter bloeien. Meer over snoeien lees je op onze site.

Hoe kan ik de Deutzia ‘Mont Rose’ bemesten?

Geef de Deutzia ‘Mont Rose’ een goede basisbemesting in het voorjaar en nog eens met mate tijdens de bloei. De bruidsbloem is niet zo gevoelig voor ziekten, maar kan last van spint hebben. Hiertegen helpt een insecticide op basis van tebufenpyrad. Bij aanhoudende droogte extra water geven. Wil je meer weten over hoe je het beste planten kunt bewateren? Lees dan eens het artikel over planten water geven.

10050yv8miex_w2400.jpg

Kenmerken: