Brem (Fulgens)

Eigenschappen van de brem Cytisis ‘Fulgens’

De brem Cytisis ‘Fulgens’ blijft ook na de bloeiperiode een aanwinst voor je tuin. Cytisus of brem is een vlinderbloemige, die duidelijk verwijst naar de bloemen. Niet alleen vanwege deze pracht wordt de brem gewaardeerd. Er zijn ook diverse verhalen en gebruiken. Een oude legende vertelt dat brem door de Heilige Maagd vervloekt zou zijn omdat de rijpe peulen kraakten, en zo de Heilige familie bijna hadden verraden aan de soldaten van koning Herodes. Ook werd de struik vaak als bezem gebruikt. In het Engels heet brem ‘broom’ en je kent vast wel de bekende ‘Nimbus 2000 broomstick’ van Harry Potter, gemaakt van brem dus. Daarnaast werd brem vroeger ook wel gebruikt om na de bevalling het bloeden te stelpen. En werden de bloemknoppen van brem in de renaissance als een delicatesse beschouwd.

Wat voor een bodemgrond heeft de Cytisis ‘Fulgens’ nodig?

Brem Cytisis ‘Fulgens’ staat het liefst op niet te natte grond. Lees ook eens het interessante artikel over planten water geven. Ook moet de grond licht en zuur zijn. Strenge vorst is niet erg. Op deze manier wordt brem op een natuurlijke wijze verjongd: delen boven de grond sterven af en in het voorjaar loopt de struik weer uit.

Hoe kan ik de brem Cytisis ‘Fulgens’ snoeien?

Snoei de planten direct na de bloei. Zo blijven de planten mooi vol. De Cytisis ‘Fulgens’ snoeien? Neem ook eens een kijkje bij onze uitgebreide snoeiartikelen.

 

7gm5xbx8gbxl_w2400.jpg

Kenmerken: