Bossalie (Plumosa)

De bossalie Salvia nemorosa is de sterkste saliesoort, die goed winterhard is en in veel tinten blauw verkrijgbaar is.

Soorten salie

Salie’s zijn vaak nogal opvallend. Naast de tuinsalie, die meestal wel in de kruidentuin staat, zijn er nog honderden soorten Salie met allemaal sterke eigenschappen. Alle Salvia’s hebben een bijzonderheid: als een van de weinige planten hebben ze vierkante stengels, een vorm die niet veel voorkomt in de natuur.

Is de bossalie Salvia nemorosa winterhard?

De bossalie of Salvia nemorosa (nemus is bos, amorosa is minnend) staat al jaren in de top-10 van de meest gebruikte borderplanten. Het is de sterkste saliesoort, die goed winterhard is en in veel tinten blauw tot violet verkrijgbaar is.

De bloemen van de Salvia nemorosa

Het mooie zit hem in de bloemen die in lente of zomer bloeien. Na de bloei blijven de vaak paarse schutbladeren tot de herfst aan de plant. Daardoor is de sierwaarde extra groot. Ook het blad is mooi, meestal met een grijze beharing. Ook dit blijft lang aan de salie plant, in zachte winters tot bijna in het voorjaar. De sterkte houdt in dat deze planten stevig staan en niet windgevoelig zijn. Sommige soorten Salie zijn niet helemaal winterhard. Geef ze altijd een plaats in de zon. Voor de rest groeit deze plant overal.

Hoe kan ik de salie verzorgen?

Salvia’s doen het overal zolang de grond maar niet te nat is. Lees ook eens het interessante artikel over planten water geven. Op kalkhoudende grond staan ze het best. Strooi daarom elk voorjaar wat kalk bij deze soorten. Salie snoeien? Neem ook eens een kijkje bij onze uitgebreide snoeiartikelen.

4bd5vug8n2v8_w2400.jpg

Kenmerken: