Boomvaren

Naast vele andere varens is er ook de boomvaren, lees meer over deze plant die zijn oorsprong in Australië heeft.

Waar komt de boomvaren het beste tot zijn recht?

De boomvaren, Dicksonia antartica komt uit het zuidoosten van Australië. Het geslacht telt ongeveer 30 soorten groenblijvende en half groenblijvende varens. De boomvaren houdt niet van de volle zon en gedijt het best in een halfschaduwrijke of schaduwrijke plaats in de tuin. Daarnaast is een hoge luchtvochtigheid van belang voor de groei en ontwikkeling. De boomvaren komt daarom goed tot zijn recht in de buurt van een vijver of sloot. Mocht je geen (open) water onder handbereik hebben, besproei de varen in de zomer dan regelmatig met water. Voor een goede groei moet de grond uit zeer humusrijk materiaal bestaan. Bladaarde doet het erg goed als voedingsbodem. Als je optimaal wilt genieten van deze prachtige varen, geef hem dan een ruimte van circa tien meter rondom vanaf de stam gemeten.

Is de boomvaren winterhard?

Het geslacht waartoe de boomvaren behoort, telt ongeveer 30 soorten groenblijvende en half groenblijvende varens. Dicksonia behoort tot de familie van de Dicksoniaceae. De boomvaren is een echte varen en wordt van andere varensoorten onderscheiden door de enkele knoop in de top, die de verticale stam bekroont. Na enkele jaren vormt zich een stam onder de bladrozet. De varen is licht gevoelig voor vorst, maar overleeft de winter als de basis, stam en top gedurende de winter ingepakt worden in stro. En als je geen risico wilt nemen, plant de boomvaren dan in een ruime kuip en laat hem overwinteren in een vorstvrije ruimte. Regel wel wat sterke mannen om hem te verplaatsen. Pas beneden -5 graden Celsius hoef je deze maatregel treffen. Je kunt de varen ook in een pot zetten en als je de ruimte hebt, deze gedurende de vorstperiode naar binnen verplaatsen.Wil je meer weten over hoe je het beste planten kunt bewateren? Lees dan eens het artikel over planten water geven.

Bodemgrond boomvaren

Zorg ervoor dat de grond bestaat uit zeer humusrijke aarde. In het voorjaar voed je deze met compost. Een boomvaren houdt van een vochtig klimaat. Zorg dus voor voldoende water tijdens de warmere zomermaanden. Weet dat je de boomvaren nooit te veel water kunt geven, want dit wordt weer afgevoerd via de stam. Verwijder verdroogde bladeren omdat deze de groei van nieuwe bladeren belemmeren.

Boomvaren planten

Wil jij misschien een boomvaren planten? Lees eens het interessante artikel boom planten op onze site.

nd15cc68yz3g_w2400.jpg

Kenmerken: