Bonte wingerd

Bonte wingerd: klimplant of hangplant

De bonte of wilde wingerd Amelopsis gladulosa ‘Elegans’ is een klim- of hangplant met een bontkleurig blad. De bladeren zijn kleiner dan de soort. Het staat ook wel bekend onder de naam ‘Variegata’.

De afkomst van de wingerd

Ampelopsis is afgeleid van het Griekse woord ‘ampelos’ wat wijnstok betekent. De verspreiding van de soorten gebeurde zo vroeg, dat men er geen duidelijke bronnen meer over heeft. Het is wel duidelijk dat de wijnstok afkomstig is als mutatie van de wilde wingerdsoorten, die in de Kaukasus groeiden. Daar ontstonden de eerste soorten van éénhuizige planten. Dit in tegenstelling tot de tweehuizige aard van de wingerd, die dus mannelijke en vrouwelijke bloemen op verschillende planten heeft.
De wingerd wordt zowel voor de tuin als de huiskamer geteeld. Het is een uit Japan afkomstige klimplant. De bloemen van de wingerd zijn helaas onbetekenend en groen tot wit van kleur.

Hoe kan ik de wingerd verzorgen?

Zet de wingerd plant niet in de volle zon, maar zorg er wel voor dat hij veel licht krijgt. Geef de wingerd matig water tijdens de groeiperiode. Wil je meer weten over hoe je het beste planten kunt bewateren? Lees dan eens het artikel over planten water geven.

Regelmatig worden er leuke artikelen geplaatst op het tuinblog, boordevol inspiratie voor je tuin en blijf op de hoogte van alle tuinnieuws.

tlj5gvc8bqv2_w2400.jpg

Kenmerken: