Bonte tulpenboom

De bladeren van de bonte tulpenboom

Liriodendron tulipifera ‘Aureomarginatum’ is een dwergvorm van de tulpenboom en heeft geelbont blad.
Een zeer bijzondere boom, die zijn naam niet voor niets draagt. De grote sierwaarde van de tulpenboom zit hem in de tulpvormige bladeren die een mooie goudgele herfstkleur hebben. Op latere leeftijd krijgt de tulpenboom groen of oranje tulpvormige bloemen.

Tulpenboom als geboorteboom

De naam Liriodendron is afgeleid van twee Griekse woorden: leirion is Grieks voor ‘lelie’ en dendron betekent ‘boom’.
Het is een oud gebruik om op de dag van een geboorte een boom te planten. De tulpenboom is een heel geschikte geboorteboom voor stadstuinen. In tegenstelling tot traditionele geboortebomen, zoals de eik, neemt de tulpenboom minder ruimte in beslag. Diverse gemeentes hebben bij de geboorte van prinses Amalia een Liriodendron tulipifera geplant.

Soorten tulpenbomen

Er zijn twee soorten tulpenbomen: de Chinese en de Amerikaanse. Noord-Amerikaanse indianen noemden de tulpenboom ‘kanohout’, omdat ze uit één stam een kano konden maken voor twintig personen. De boom is in 1656 vanuit Virginia naar Europa gehaald. Liriodendron is een langzame groeier die erg oud kan worden.

Wanneer bloeit de bonte tulpenboom?

Liriodendron tulipifera is in zijn soort een snelgroeiende tulpenboom. Hij is te herkennen aan de bijzondere tulpvormige bladeren. In de herfst worden ze prachtig geel. De bloemen verschijnen in mei en bloeien tot juli. Ze zijn geelgroen en hebben een oranje accent. Paleis Het Loo in Apeldoorn bezit een laan met Liriodendron tulipifera, die zeer indrukwekkend is.

Hoe kan ik een tulpenboom verzorgen?

Op een plaats in de volle zon komt de tulpenboom het best tot zijn recht. De boom groeit het beste in voedzame grond. Behalve het verwijderen van dode takken, is snoeien niet nodig. Een tulpenboom snoeien maakt zelfs de kans groot dat schimmels het gezonde hout aantasten. Er ontstaat vanzelf een mooie boomvorm, zonder dat je daar iets aan hoeft te doen. Geef in het voorjaar een goede kalkvrije basisbemesting. Bij droogte heeft de tulpenboom extra water nodig. De Chinese soorten moeten goed beschermd staan en hebben in de winter bescherming nodig.

Wil jij misschien een tulpenboom planten? Lees eens het interessante artikel boom planten op onze site.

 

o0a5co380kzg_w2400.jpg

Kenmerken: