Boerenpioen

Is de Boerenpioen een vaste plant?

De boerenpioen Paeonia officinalis is een plant uit grootmoeders tijd en is een van de oudste siergewassen. De Paeonia officinalis, boerenpioen, komt voor van Zuid-Frankrijk tot West-Balkan. Het is een opgaande vaste plant die in de grond knolachtig verdikte, vlezige wortelstokken bezit. De vooral wortelstandige bladeren  van de Paeonia officinalis zijn dubbel drietallig, maar smaller dan van de Chinese pioen. Ze zijn dikwijls vrij diep ingesneden. De bladeren zijn aan de onderzijde meestal iets behaard. De bloemen van de oorspronkelijke soort Paeonia officinalis zijn rood met gele meeldraden.

Wanneer staat de Paeonia officinalis in bloei?

De planten worden 50 à 60 cm hoog en bloeien eind april-mei. Pioen is de nationale bloem van China en wordt Mudan genoemd. Er is een legende die vertelt dat de keizerin Wu Zetian wilde dat alle bloemen van Xian samen zouden bloeien. Alle bloemen gehoorzaamden haar, behalve Mudan. Zij bleef trouw aan de natuur. Nog steeds wordt de pioenroos gewaardeerd om haar standvastigheid en liefde voor de natuur.
Paeonia is afgeleid van de Griekse Paion, de geneesheer van de goden. De zaden van de pioen zouden een geneeskrachtige werking hebben. Het zou vallende ziekte en nachtmerries tegengaan. Pioenrozen verschijnen in april, mei en juni en worden ongeveer anderhalve meter hoog.

Wat voor standplaats wenst de Paeonia officinalis?

Paeonia officinalis staan het liefst op een plaats met enkele uren zon per dag. Deze pioenrozen hebben een uitgesproken voorkeur voor voedzame grond die voldoende kalk bevat, liefst klei- of zavelgrond. In de groeiperiode is voldoende vocht noodzakelijk voor de Paeonia officinalis. ’s Winters moet de grond vlot afwateren. Wil je meer weten over hoe je het beste planten kunt bewateren? Lees dan eens het artikel over planten water geven.

Welke bemesting wenst de Boerenpioen?

Wanneer je de pioenen na de bloei in juli beendermeel geeft en in het vroege voorjaar gedroogde koemest, word je beloond met prachtige bloemen in juni. Grote Paeonia officinalis moeten ondersteund worden. Houd er rekening mee dat ze een lange tijd op dezelfde plaats moeten staan, voordat ze veel bloemen geven.

Lees ook eens het interessante artikel over planten beschermen tegen vorst.

pzq5xea8zug9_w2400.jpg

Kenmerken: