Bieslelie (Sisyrinchium bermudianum)

Is de Bieslelie een vaste plant?

Sisyrinchium bermudianum: de betekenis van de geslachtsnaam van deze plant is compleet onbekend. In Nederland noemen we hem bieslelie. Linnaeus gaf dit geslacht deze naam omdat de oude Grieken er een lelieachtige plant mee aanduidden, maar welke dat was? Niemand die het weet. In ieder geval gaat bij de bieslelie het nu om een vasteplantengeslacht met zo’n 75 soorten uit Noord- en Zuid-Amerika. Een andere soort is bijvoorbeeld de witte bieslelie, Sisyrinchium striatum.

Wat voor bloemen krijgt de Sisyrinchium bermudianum?

De meeste zijn polvormers met gras- of lelieachtig blad dat rechtstreeks uit de grond komt. Dankzij de zachte winters van de laatste jaren doen veel soorten het nu uitstekend in onze streken. Ze bloeien prachtig met fraaie, smalle trossen bloemen tussen en boven het blad.

Welke grond is geschikt voor de Bieslelie?

De bieslelie staat graag in een goed doorlatende, niet te natte grond die voedselrijk moet zijn. In ons artikel over bodemsoorten kun je mer lezen over soorten grond. Overwinteren kan, maar wil je er zeker van zijn het volgende voorjaar ook van deze plant te kunnen genieten, haal hem dan in de herfst uit de grond en zet hem in de winter op een redelijk vorstvrije plek. Bijvoorbeeld in ene tuinkas.

Hoe kan ik de Sisyrinchium bermudianum bemesten?

Geef in het voorjaar een goede organische basisbemesting en zorg voor een zonnige, beschutte plek.

pka5bdh8liku_w2400.jpg

Kenmerken: