Bamboe (Jumbo)

Fargesia murieliae ‘Jumbo’ is een grote soort bamboe met heldergroen blad die een meter of drie hoog wordt. Hij blijft redelijk stijf rechtop staan. Fargesia is een van de bekendste en sterkste, niet woekerende bamboes. De Fargesia murieliae ‘Jumbo’ bamboe verdraagt 25°C vorst!

Bloeiperiode van bamboe

Bamboe heeft een eigenaardigheid: eens in de 40 tot 100 jaar komen bamboes wereldwijd tot bloei. Het vervelende is dat de planten na de bloei meestal afsterven. Als de bloeiperiode eenmaal voorbij is, kan de bamboesoort die gebloeid heeft, met een gerust hard weer aangeplant worden. Overigens loop je met elke bamboe, zo ook met de Fargesia murieliae ‘Jumbo’, het risico dat hij gaat bloeien wanneer hij net lekker groot is geworden. Ook voor kleine tuinen zijn Fargesia’s zeer geschikt. Ze groeien hoog op en kunnen o.a. uitstekend als fraaie, groenblijvende haag worden toegepast.

Waar kan ik Fargesia murieliae ‘Jumbo’ planten?

Fargesia murieliae ‘Jumbo’ is een makkelijke plant die geen uitgesproken voorkeur heeft voor een bepaalde grondsoort, maar wel houdt van een vochtige ondergrond. Vaak wordt deze Fargesia bamboe op een zonnige plaats geplant, maar hij verdraagt vooral schaduw goed.

Woekert Fargesia murieliae ‘Jumbo’?

Bamboes ontwikkelen veel nieuwe groeischeuten vanuit de wortels en kunnen daardoor vrij breed worden. Het fijne van deze bamboesoort is, dat die geen uitlopers maakt en dus niet door de hele tuin woekert. Als de Fargesia murieliae onderhevig is aan een stevige vorstperiode, kan hij zijn blad laten vallen (in zachte winters blijft de plant groen). Een beschutte standplaats zorgt ervoor dat het wintergroene blad mooi blijft.

Kan ik Fargesia murieliae ‘Jumbo’ snoeien?

Bamboes vormen nieuwe groeischeuten vanuit de wortels. Als een deel van een stengel wordt afgeknipt, zijn er op het overblijvende deel geen knoppen die kunnen uitlopen, maar wel worden eventueel aanwezige zijstengels tot extra groei gestimuleerd. Dit ziet er niet mooi uit en wordt over het algemeen afgeraden. Meer over de bamboe kun je o.a. vinden bij bamboe planten en bamboe snoeien.

f745eo78zshb_w2400.jpg

Kenmerken: