Aarereprijs (Veronica ‘subsp. incana’)

Wat voor kleur bloemen krijgt de Veronica spicata subsp. incana?

De aarereprijs Veronica spicata subsp. incana heeft grijs blad en violetblauwe bloemen.

Waar groeit de Aarereprijs?

Veronica spicata komt in het wild voor in Europa, Klein- en Centraal-Azië. In de Alpen komt hij zelfs boven de 2000 meter hoogte voor. Hij groeit op stenige bodems, in grof zand en vaak op droge, zonnige plekken in kalkarme grond. Daar kunnen ze grote groepen vormen. De planten variëren sterk in hoogte (van 15 tot 50 centimeter), afhankelijk van de groeiomstandigheden. Veronica spicata subsp. incana bloeit in de zomer heel rijk met dicht bezette, blauwe aren boven de spitse bladeren. Wie ’s zomers in een Europees hooggebergte loopt, komt absoluut schitterend blauw bloeiend ereprijs tegen, maar sommige soorten groeien ook gewoon als lastig, laag onkruid in onze tuinen (gewone ereprijs: Veronica chamaedrys).

Welke soorten Ereprijzen zijn er?

Er zijn minstens 300 eenjarige en meerjarige ereprijzen die heel verschillend kunnen zijn. De meeste bloeien blauw, lila, witachtig, roze of zelfs paars. Enkele, zoals de beekpunge (Veronica beccabunga) worden al sinds mensenheugenis medicinaal gebruikt, van andere is daar niets over bekend. De namen Veronica (Romeinse godin van de overwinning) en ereprijs werden al vermeld door de beroemde Dodonaeus. Het is een plant die ‘Eer ende Prijs oft Lof verdient’. Maar dat kwam eigenlijk door het feit dat de winnaar van een middeleeuws toernooi wel met een krans van ereprijs werd geëerd. Ereprijs Veronica spicata subsp. incana is altijd herkenbaar aan de twee lange meeldraden die uit de bloemen steken.

Wat voor standplaats is geschikt voor de Aarereprijs?

Zon en frisse lucht is een absoluut vereiste voor Veronica spicata subsp. incana. De tuin moet voldoende ‘ventilatie’ hebben. De grond mag tijdelijk vrij droog zijn, goede doorlatendheid is erg belangrijk, zeker in de winter.

Arme grond wordt verdragen, maar een normale organische basisbemesting in het voorjaar is uitstekend.

In het voorjaar de afgestorven plantendelen verwijderen. na een vijftal jaren opnemen en scheuren. Lees daar meer over bij planten delen.

5cn5g5t8exuk_w2400.jpg

Kenmerken: