Vetkruid (Septemberglut)

Het vetkruid Sedum spectabile ‘Septemberglut’ is een donkerrood bloeiende cultivar die logischerwijs in september bloeit. Hij wordt tot 60 centimeter hoog.

Komen er veel vlinders af op Vetkruid?

Sedum spectabile wordt ook wel eens hemelsleutel genoemd. Hij komt oorspronkelijk uit Oost-Azië. Het is een stevige borderplant die veel vlinderbezoek ontvangt. De breed ovale bladeren zijn overstaand, of staan in kransen rond de dikke, 50 centimeter hoge bloemstengels. De rozelila stervormige bloemen bevinden zich in brede tuilen die iets gewelfd zijn. Hij bloeit in augustus-september.

Wat voor soorten Sedum zijn er?

Er is een grote variëteit aan soorten Sedum of vetkruid. Van kamerplanten, die oorspronkelijk uit Mexico komen, eenjarig goed tot struikachtige planten. Ze zijn zeer populair in de tuin omdat ze laat bloeien en in het najaar extra kleur aan de tuin geven. De bloemen zijn kleine sterretjes die dicht bij elkaar zitten. Ook in de winter zijn de uitgebloeide bloemen prachtig, vooral boven een laagje sneeuw. Een andere reden voor de populariteit is dat Sedum in de top tien van vlinderplanten staat.

Waar dienen de bladeren van Vetkruid voor?

De bladeren van alle soorten Sedum spectabile zijn opslagplaatsen voor vocht. Als het lange tijd droog is geweest wordt dit vocht gebruikt. In natte perioden wordt het vocht weer opgeslagen. Dat gaat het beste als de plant in de zon staat. Op het oppervlak van het blad zit een beschermende wasachtige laag, wat de verklaring is voor de Nederlandse naam.

Wat voor grond is geschikt voor Sedum Spectabile?

Het overgrote deel van Sedum spectabile planten groeit in elke normale tuingrond en kunnen daar heel oud worden. De meeste prefereren zon.

Hoe kan ik de Sedum Spectabile snoeien?

Door vorst afgestorven plantendelen kun je in het voorjaar verwijderen. Hoewel de meeste soorten Sedum spectabile niet zo hoog worden, kunnen enkele soorten een hoogte bereiken waarop ze makkelijk omvallen. Als u dit gebeurt is er een truc om dit te vermijden. In mei of juni wip je met een vork de planten op. Dan breek je de wortels af en plaats je ze terug in de grond. De plant wordt nu minder hoog. Of je zet er tijdig een plantensteun bij.

2hp5w9n8yx21_w2400.jpg

Kenmerken: