Pergola klimplanten

Een pergola of terrasoverkapping kun je laten begroeien met klimplanten. Want, een buitenkamer of terras zonder groen kan eigenlijk niet.

druif pergola2

Pergola klimplanten

Planten die over pergola’s groeien zijn forse groeiers. Het is leuk als de bloemen of vruchten onder de pergola hangen. Zet bij elke paal een klimmer. Is er niet bij elke paal plantruimte? Kies dan voor klimmers die meters maken, zoals druif, kiwi en blauweregen. Deze groeien makkelijk door naar de volgende paal. Lees meer over klimplanten.

Klimplant planten

Verbaas je over de groeikracht van één druif, in zijn eentje begroeit hij de hele gevellengte. Heb je een klimplant die minder groeikracht heeft, plant er dan één bij elke paal.

  1. Plant aan de voet van de paal een klimplant.
  2. Leidt deze recht omhoog langs de paal, draai hem er niet omheen.
  3. Span onder de leggers van de overkapping of pergola gegalvaniseerd ijzerdraad. Schroef hiervoor ogen in de balken, rijg de draad erdoorheen  en  zet de draad met draadspanners vast.
  4. Begeleid de klimplant onder de draad, knip alle zijtakken regelmatig  terug tot op drie bladeren.
  5. Zorg dat de hoofdtak niet om de draad draait. Anders groeit hij in het ijzerdraad.
  6. Snoei voor de winter de zijtakken nogmaals terug tot op de hoofdtak.

Onder overkapping

Een terrasoverkapping verlengt je woonkamer. Het is heerlijk om hieronder buiten te zitten. Een buitenkamer zonder groen, dat kan eigenlijk niet. Je kunt er ook klimplanten ónder laten groeien, zoals op de foto’s. Deze overkapping bestaat uit houten staanders, houten leggers en daarop melkwitte polycarobnaat platen, die licht doorlaten. De buitenste paal staat in de grond, niet in het terras.

Verzorgen

Als de plant aan het eind van de overkapping is aangekomen, laat hem dan terug groeien via een nieuwe draad. Een druivenplant kan zo bijvoorbeeld wel twaalf meter lang worden. Door het vele snoeien maakt een druif extra groot blad, dit geeft heerlijk koele schaduw op je terras. Kijk eens bij druif snoeien of blauweregen snoeien.

Bron: Fotografie Marie Tromp

nog meer: tuinieren