Paprika en peper kweken
Het zijn misschien niet de eerste planten waar je aan denkt om te kweken, omdat ze niet zo makkelijk zijn. Maar, met een beetje geduld kunnen op elk terras en balkon paprika’s en pepers geteeld worden. Al was het alleen al om hun vrolijke kleuren.
Paprika’s en pepers
Paprika’s en pepers zijn aan elkaar verwant en dragen dan ook dezelfde familienaam Capsicum. Om deze reden kunnen ze in principe op dezelfde wijze gezaaid en gekweekt worden. Je hebt drie soorten: geblokte paprika’s, puntpaprika’s en pepers.
Geblokte paprika’s
- Groene hebben een verse, beetje rauwe smaak
- Rode zijn uitgerijpt en zoeter
- Gele en oranje zijn ook uitgerijpt, maar zijn minder zoet dan de rode
Puntpaprika’s
- De gele en rode puntpaprika’s verschillen niet veel van smaak
Pepers
- De bekendste zijn de rode en groene lombokpepers
- Kleiner en scherper zijn de cayennepepers
- Klein, dun en zeer heet zijn de rawits
- Verse rode zijn meestal twee tot drie keer heter dan verse groene
Paprika en peper zaaien
Paprika’s en pepers zijn planten die warmte nodig hebben. De zaden van deze planten moeten zelfs voor het zaaien al op temperatuur zijn. Het best is om begin maart te zaaien. Natuurlijk kun je ook direct volgroeide planten kopen.
- Meng vier delen potgrond en één deel scherp zand.
- Leg de zaden en de stekgrond een dag van te voren in een verwarmde kamer.
- Maak de grond goed vochtig en leg er de zaden bovenop.
- Geef lauwwarm water, strooi er een dun laagje zand over en dek het geheel af met een glasplaat of gebruik een plastic kweek- of broeikasje.
- Plaats op de vensterbank of boven de radiator bij een temperatuur van 20-25 °C.
- Zodra de eerste groene sprietjes zichtbaar worden, gaat de glasplaat eraf.
- Geef af en toe water met een verstuiver of plantenspuit.
- Na ongeveer tien weken kun je de planten buiten uitplanten in een pot. Wacht hiermee tot eind mei (na IJsheiligen) en het liefst tot begin juni.
Uitplanten in pot
Je kunt paprika’s en pepers het best uitplanten in een pot. Op die manier kun je ze makkelijk mee verplaatsen met de zon. De planten hebben namelijk niet alleen tijdens het opgroeien warmte nodig. Ze staan het liefst op een zonnige beschutte plek.
- Neem een ruime pot van ongeveer 15 liter.
- Zet drie planten in de pot, op dezelfde afstand van elkaar en zo dicht mogelijk bij de potrand.
- Zet de pot liefst in de buurt van een zonnige bakstenen muur op het zuiden: de stenen geven ‘s avonds nog aardig wat warmte af.
- Verwijder altijd het eerste bloemetje dat aan de plant groeit, zo krijg je later een betere oogst.
- Na vier tot zes weken moet je de grond elke week bemesten. Doe dat met vloeibare meststof voor bloeiende kamerplanten of meststoffen voor bloembakken en kuipplanten
Oogsten
Paprika’s en pepers zijn plukrijp als je het vruchtvlees niet meer kunt induwen. Daarnaast moeten de paprika’s volledig geel, donkergroen, rood of oranje gekleurd zijn. Snijd een blokpaprika met een scherp mes af in de verdikking waarmee die aan de plant hangt. Puntpaprika’s en pepers hebben die verdikking niet en kunnen het best met behoud van een zo lang mogelijk steeltje worden afgesneden.
Paprika planten of zaden kopen
Je kunt veel soorten zaden en planten kopen. Laat je hierin goed adviseren en let bij pepers ook op hoe heet ze zijn. Volgroeide planten zijn verkrijgbaar bij goedgesorteerde tuincentra, zoals Boerenbond en Welkoop. Je kunt ook eens kijken op kwekerijdagen, kijk op de tuininspiratiepagina om te zien wanneer die plaatsvinden. Als je volgroeide planten koopt neem dan zo groot mogelijke, want die zijn sneller oogstbaar. Zaden kun je aanschaffen via één van onderstaande websites.