Mozaïekvirus bij planten: zo herken je het en dit kun je doen

Matte krijtverf op muur Steel Blue, per liter € 39,- (pure-original). Bijzettafel Atelier op één poot, in hoogte verstelbaar, 42-55x35x35 cm (hxbxd) per stuk € 89,-, tafel Fara met halfrond onderstel, per 2 € 249,-, lijst Shift € 24,95 (basiclabel). Grijze pot van d&m € 13,80, roestkleurige bak Cave van d&m € 77,99, grote zwarte bak Highlands van Bolia € 159,- (vtwonen.be). Planten linksachter beginnend met de klok mee: Ctenanthe Amagris, Philodendron Red Beauty, Opuntia en Dracaena Draco (plantenverhuur). Overig privébezit. Beeld

Wist je dat niet alleen mensen virussen kunnen krijgen? Ook planten kunnen hier de dupe van zijn. Alleen als je het niet weet, heb je het niet door. Het is niet zo dat planten elk virus zomaar krijgen. Wat wél veel voorkomt bij planten? Het mozaïekvirus. En zo herken je het.

Lees verder onder de advertentie

Het mozaïekvirus

Het mozaïekvirus is eigenlijk een verzamelnaam voor een groep schadelijke en veelvoorkomende plantenvirussen. De naam is niet zo vergezocht: het laat namelijk een mozaïekprint achter op de bladeren. Een patroon van lichtgroene, donkergroene en vaak gele plekjes. Dat is op zich niet zo erg, want je krijgt er een originele plant van. Maar er zit wel meer achter.

De mozaïekprint ontstaat namelijk door een ernstige verstoring in de bladgroenhuishouding. Na verloop van tijd krullen de bladeren op en zie je steeds meer verdorde plekken. Uiteindelijk vergelen de bladeren volledig en ontstaan misvormingen aan zowel de wortels, scheuten, bladeren als aan de eventuele vruchten. De besmette plant verwelkt en is meestal niet meer te redden.

Virus bij komkommerplant

Heb je een moestuin? Dan is het misschien nóg wel belangrijker om alert te zijn op het mozaïekvirus. Vooral komkommerplanten zijn er vatbaar voor. Ook deze naam is niet vergezocht, maar wél met hoge Scrabble-waarde: het komkommermozaïekvirus. De komkommer krijgt dan een heel bittere smaak en is daardoor niet meer te eten. Voor wie graag zelf geoogste komkommers eet best jammer, maar voor de landbouw ook economisch gezien een flinke tegenslag.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Geen ruimte meer? Deze kamerplanten blijven klein

Voorkomen en genezen van mozaïekvirus

Is de plant eenmaal besmet met het mozaïekvirus, dan kun je niet meer zoveel doen. Het proces is al in volle gang, waardoor je plant uiteindelijk in de groencontainer belandt. Doe daar ook maar meteen de potgrond bij trouwens, want daarin kan het virus nog lang blijven leven. Gelukkig was voorkomen altijd al beter dan genezen, en zo ook hier.

Om het risico op het mozaïekvirus zo klein mogelijk te houden, moet je bladluizen zo veel mogelijk én milieuvriendelijk weren. Bladluizen zijn namelijk fanatieke verspreiders van dit virus. Ook handig: je tuingereedschap af en toe een goede schoonmaakbeurt geven. Onkruid haal je ook beter zoveel mogelijk weg, want ook dat haalt het mozaïekvirus makkelijk op de hals.

Lees verder onder de advertentie

Voor je planten…

beeld vtwonen Beeld

Planten O dennenboom! Zo voorkom je naalduitval bij de kerstboom

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

Kamerplanten Tropisch exemplaar: bananenplant verzorgen met deze 6 tips

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

tuininspiratie Dit zijn de mooiste winterharde en wintergroene planten

beeld vtwonen Beeld

College: ontwerp je droomtuin

Lees verder onder de advertentie

Bron: styling Fietje Bruijn | fotografie Dennis Brandsma