Verschillende soorten lavendel
Er bestaan ongeveer 25 soorten lavendel en met de kruisingen erbij zijn het er maar liefst 150. De meest voorkomende in de tuin is de Lavandula angustifolia en als tweede komt de kuiflavendel (Lavandula stoechas). In de plantenindex vind je meer informatie over verschillende soorten lavendel.
Lavendel is niet alleen een struik, maar ook een kruid. Zo vind je het vaak terug in een mengsel van Provençaalse kruiden.
Het belangrijkste van lavendel snoeien
Het snoeien van lavendel is het belangrijkste onderhoud van deze fris geurende struik. In onderstaande video word je stap voor stap meegenomen in hoe én wanneer lavendel snoeien het best is. Zelfs zonder groene vingers kan het zo haast niet misgaan.
Wanneer lavendel snoeien
Lavendel snoeien zet je het best op twee momenten in de agenda: een eerste snoei in september, kort na de bloei, en begin april een tweede snoei.
-
Het cosmetisch snoeien van lavendel doe je begin september, als hij in juli en augustus flink gebloeid heeft en nu niet meer zo mooi is. Je snoeit 'm lichtjes in vorm voor de winter.
-
Drastisch terugknippen doe je begin april, zodat hij weer mooi compact is en in de zomer weer op-en-top kan bloeien.
Dit zijn de belangrijkste twee momenten. Afhankelijk van hoe de lavendel bloeit, kun je voor het najaar ook een vormsnoei in de agenda zetten.
BEKIJK OOK
Tuinkalender september
Lavendel snoeien in het eerste jaar
Het belangrijkste aan lavendel snoeien is dat je het op het juiste moment doet. Begin met snoeien als de planten nog jong zijn. Snoei de lavendel het eerste jaar dan ook minimaal één of twee keer extra. Daarmee kun je de groei en bloei van de lavendel stimuleren.
De hoofdsnoei van lavendel in het voorjaar
Zodra de strengste vorst voorbij is, eind maart/begin april, kan de hoofdsnoei plaatsvinden. Daarbij neem je met een heggenschaar ongeveer een derde van de plant terug, tot ongeveer tien tot vijftien centimeter boven de grond. Zorg altijd dat er nog wat blad aan de takken blijft zitten, anders loopt de plant niet meer uit.
Bloemen van de lavendel toppen
In het voorjaar als de lavendel gaat bloeien is het verstandig de plant een paar keer te toppen, daarmee stimuleer je de plant om in de breedte te groeien en krijg je zo een volle plant. Bij jonge planten kan je dit ongeveer drie keer doen. Ze bloeien dan wel wat later, maar worden ook veel ouder. Door geregeld de nieuw gevormde topjes te verwijderen met een snoeischaar wordt de plant mooi vol en bossig. Je stimuleert hiermee namelijk de vorming van nieuwe scheuten (uitlopers) onder in de plant. Als je dit niet doet blijft hij van binnen vochtig en sterven er juist scheutjes af. Daardoor wordt de plant kaal van binnen en is snoeien zelfs niet meer mogelijk.
Vormsnoei bij lavendel
Ook in het najaar moet de lavendel gesnoeid worden, dit word de vormsnoei genoemd. Je snoeit daarbij de uitgelopen bloemen eraf met een heggenschaar, zorg dat je de plant nooit lager snoeit dan waar nog scheuten zitten. Daarmee stimuleer je de vorming van nieuwe scheuten en voorkom je dat de plant lelijk wordt en uit elkaar gaat vallen.
Problemen met lavendel snoeien
De lavendel kan bij te weinig snoeien door groeien op het houtige onderdeel van de plant, als er teveel kaal hout binnenin de plant zit met de bloeiende lavendel hieromheen, kan het aanlokkelijk zijn om de lavendel helemaal terug te snoeien. Maar als de lavendel tot in het hout wordt gesnoeid, groeit de plant soms niet meer terug. Let er daarom op dat er altijd nog blaadjes aan de takken zitten en snoei dan net daarboven. Naast snoeien komt er nog meer kijken bij het kweken van kruiden. Lees daar meer over bij kruiden kweken.