Lavendel snoeien

beeld vtwonen Beeld

Lavendel is een van de meest bekende geuren en de plant is in veel Nederlandse tuinen te vinden. De gekleurde bloemen van de geurende lavendel zijn ook erg mooi en makkelijk in de tuin, mits de plant goed wordt onderhouden en je aan de slag gaat met lavendel snoeien op het juiste moment.

Lees verder onder de advertentie

Verschillende soorten lavendel

Er bestaan heel veel soorten lavendel: ongeveer 25 soorten en met de kruisingen erbij zijn het er maar liefst 150. De meest voorkomende in de tuin is de Lavandula angustifolia en als tweede komt de kuiflavendel (Lavandula stoechas). In de plantenindex vind je meer informatie over de soorten lavendel. Naast lavendel kun je nog veel meer heerlijke kruiden kweken, kijk daarom eens bij kruiden soorten.

Bekijk meer over lavendel snoeien

Het onderhoud van de lavendel bestaat vooral uit snoeien. Het snoeien van de lavendel kan met behulp van deze video bijna niet mis gaan.

Lees verder onder de advertentie

Wanneer lavendel snoeien

Er zijn verschillende periodes van lavendel snoeien, zo is er de hoofdsnoei in het vroege voorjaar en het toppen wat in het voorjaar en de zomer kan tot het in vorm snoeien van de lavendel aan het einde van de zomer, het begin van het najaar.

Eerste jaar lavendel snoeien

Het is belangrijk om de lavendel op de juiste momenten te snoeien. Begin met snoeien als de planten nog jong zijn. Snoei de lavendel het eerste jaar dan ook minimaal een of twee keer extra. Daarmee kun je de groei en bloei van de lavendel stimuleren.

De hoofdsnoei van lavendel in het voorjaar

Zodra de strengste vorst voorbij is, eind maart/begin april, kan de hoofdsnoei plaatsvinden. Daarbij neem je met een heggenschaar ongeveer een derde van de plant terug, tot ongeveer tien tot vijftien centimeter boven de grond. Zorg altijd dat er nog wat blad aan de takken blijft zitten, want anders loopt de plant niet meer uit.

Lees verder onder de advertentie

Bloemen van de lavendel toppen

In het voorjaar als de lavendel gaat bloeien is het verstandig de plant een paar keer te toppen, daarmee stimuleer je de plant om in de breedte te groeien en krijg je zo een volle plant. Bij jonge planten kan je dit ongeveer drie keer doen. Ze bloeien dan wel wat later, maar worden ook veel ouder. Door geregeld de nieuw gevormde topjes te verwijderen met een snoeischaar wordt de plant mooi vol en bossig. Je stimuleert hiermee namelijk de vorming van nieuwe scheuten (uitlopers) onder in de plant. Als je dit niet doet blijft hij van binnen vochtig en sterven er juist scheutjes af. Daardoor wordt de plant kaal van binnen en is snoeien zelfs niet meer mogelijk.

Vormsnoei bij lavendel

Ook in het najaar moet de lavendel gesnoeid worden, dit word de vormsnoei genoemd. Je snoeit daarbij de uitgelopen bloemen eraf met een heggenschaar, zorg dat je de plant nooit lager snoeit dan waar nog scheuten zitten. Daarmee stimuleer je de vorming van nieuwe scheuten en voorkom je dat de plant lelijk wordt en uit elkaar gaat vallen.

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Problemen met lavendel snoeien

De lavendel kan bij te weinig snoeien door groeien op het houtige onderdeel van de plant, als er teveel kaal hout binnenin de plant zit met de bloeiende lavendel hieromheen, kan het aanlokkelijk zijn om de lavendel helemaal terug te snoeien. Maar als de lavendel tot in het hout wordt gesnoeid, groeit de plant soms niet meer terug. Let er daarom op dat er altijd nog blaadjes aan de takken zitten en snoei dan net daarboven. Naast snoeien komt er nog meer kijken bij het kweken van kruiden. Lees daar meer over bij kruiden kweken.

Meer tuinieren…

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

bloggers 4 onderhoudstips voor de zomermoestuin

beeld vtwonen Beeld

Kamerplanten Deze bloeiende planten overleven in de volle zon

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

snoeien Snoeikalender