Tuininspiratie voor een rijtjeshuis
De achtertuin van een rijtjeshuis heeft het imago van een kleine plek met rechte lijnen en een 'statische' indeling. Maar niets is minder waar. Met goede zichtlijnen, voldoende privacy en gezellige zitplekken, maak je van de achtertuin een fijne plek die helemaal bij je past.
1. Tuinwensen en plattegrond
Bij het maken van een tuinontwerp is het slim om te beginnen met het praktische deel. Hoeveel vierkante meters zijn beschikbaar? En welke functies moet de achtertuin krijgen? Denk hierbij aan een fietsenstalling, zitje, overkapping, pad naar de achterdeur en speelruimte voor de kinderen. Oftewel: wat is voor jou belangrijk? Het beste is om alles in een plattegrond te tekenen. In dit artikel lees je hoe je zelf een tuinontwerp maakt en zie je voorbeelden van tuinontwerpen.
2. Zon vs. schaduw
Houd bij het ontwerpen van een achtertuin voor een rijtjeshuis rekening met de stand van de zon. Kijk gedurende de dag goed waar de zon- en schaduwplekken zijn en stem de indeling hierop af. Het is bijvoorbeeld ideaal om een zitje in de zon én in de schaduw te hebben. Een speelplek voor de kinderen wil je niet in de volle zon plaatsen. Die plek is geschikter voor uitbundige bloeiers en andere zonaanbiddende planten. En sommige planten houden juist van schaduw, dus geef daar een donker hoekje kleur mee.
3. Doorbreek de rechthoekige vorm van de tuin
Bij een achtertuin voor een rijtjeshuis heb je meestal te maken met een rechthoekige indeling. Deze kan statisch ogen. Door de rechthoek te doorbreken, creëer je een speels effect. Dit kun je doen door verschillende rechthoeken haaks op elkaar te zetten of te laten overlappen. In dit tuinontwerp zie je hoe dat werkt. Een andere manier om de rechthoekige achtertuin te doorbreken, is door ronde vormen of diagonale lijnen te gebruiken. Leg een rond terras aan, plaats de plantborders diagonaal, en verstop een deel van de tuin achter een haag of weelderige struik. Dit zorgt voor interessante doorkijkjes. Kies voor planten of bomen waar je doorheen kunt kijken, zoals een vlinderstruik, om een luchtig gevoel te behouden.
LEES OOK
10 basisvormen voor het ontwerpen van een tuin
4. Waar komt het terras?
Eet je graag buiten, dan is een terras met ruime eettafel handig. Vaak wordt er, uit praktisch oogpunt, gekozen voor een terras als verlengstuk van het huis. Maar houd je hier niet aan vast. Soms is het handiger om de eettafel achter in de tuin te plaatsen, bijvoorbeeld wanneer de avondzon daar komt. Extra tip: klamp je niet vast aan symmetrie. Daar kan een rijtjeshuistuin statisch van worden. Cluster hier en daar bijvoorbeeld een paar planten in potten en wissel rechte lijnen af met ronde vormen.
5. Privacy
De achtertuin van een rijtjeshuis staat niet per se bekend om zijn privacy. Je hebt immers aan beide kanten te maken met buren. Hecht je veel waarde aan je privacy, houd hier dan rekening mee bij het ontwerpen van de achtertuin. Hoge bomen zijn een goede optie. Zet ze dicht tegen de schutting, zodat ze niet te veel ruimte innemen. Of kies voor een smalle boom, zoals de cypres, of een boom met open kroon, zoals de Japanse sierkers. Ook met een pergola, overkapping, schaduwdoek of parasol creëer je extra privacy.
LEES OOK
Ontwerp maken voor een kleine tuin? Er kan meer dan je denkt
6. Speel met borders
(Verhoogde) borders kunnen dienen als afbakening van de verschillende delen in de tuin. Een border in de breedte doorbreekt de lengte van een rijtjeshuistuin. En borders langs de zijkant bieden mogelijkheid om de schutting te bedekken met groene planten en kleurrijke bloemen.