Hittegolf: gunstig voor zonnepanelen?
Het is volop zomer en misschien komt er deze zomer zelfs een hittegolf aan. Ben jij een van de velen met zonnepanelen op je dak? Dan denk je misschien dat een hittegolf veel oplevert, maar is dat wel zo? Lees hier waarom zonnepanelen wel van de zon, maar minder van een hittegolf houden.
LEES OOK
Binnenkijken in een zelfvoorzienend minihuis in Delft
91 procent
In de afgelopen jaren zijn zonnepanelen steeds populairder geworden. Zo worden er ook steeds vaker nieuwbouwwoningen opgeleverd met zonnepanelen. Uit onderzoek van Solarmagazine blijkt dat 91% van de nieuwbouwwoningen is uitgerust met zonnepanelen. En het aantal blijft alleen maar stijgen. Niet zo gek, want zonnepanelen hebben veel voordelen:
- Sinds 2020 krijg je subsidie voor het aanleggen van zonnepanelen.
- Door zonnepanelen stijgt de waarde en verkoopprijs van je huis.
- Je bent minder afhankelijk van een energiebedrijf en bespaart daardoor honderden euro’s op je energierekening.
- De montage van zonnepanelen duurt vaak maar één dag.
- Zonlicht raakt niet op. Ook in de winter profiteer je van zonnepanelen als de zon schijnt.
Hoe winstgevend zijn zonnepanelen met een hittegolf?
Genoeg voordelen om voor zonnepanelen te kiezen, maar wat leveren ze op?
‘De winst is vergelijkbaar met een rente van 3,7 procent op je spaarrekening’, schrijft de Nederlandse website Milieu Centraal. Je bespaart energiekosten en krijgt een vergoeding voor de stroom die je levert aan het net. Heb je zes zonnepanelen? Dan levert dat je € 260,- en 1900 kWh per jaar op. Tien zonnepanelen leveren € 450,- en 3200 kWh op. Dit is gebaseerd op zonnepanelen die op het zuiden liggen in een hoek van 36 graden.
Hoe zit het precies tijdens een hittegolf? Leveren zonnepanelen dan meer zonne-energie? Je zou denken van wel, maar het tegenovergestelde is waar: hoe warmer een zonnepaneel, hoe minder goed hij werkt.
Tijdens een hittegolf worden de panelen namelijk bloedheet. Rond de 65 graden, dat is 30 graden hoger dan de omgevingstemperatuur. Door deze hitte leveren zonnepanelen zo’n 9,5 procent minder op, dan wanneer de zon even fel zou schijnen in de winter met een buitentemperatuur van rond het vriespunt. Hoe dat precies zit, lees je in dit artikel van de HNL waarin Joannes Laveyne van energie-expert van de UGent meer uitleg geeft.
Kou en felle zon
Zonnepanelen worden het meest blij van kou en felle zon. Maar die combinatie komt in Nederland weinig voor, waardoor uiteindelijk de warmere maanden – april tot en met juli – het meeste zullen opleveren: de helft van de jaaropbrengst van zonnepanelen.
Opbrengst berekenen
Weten wat de opbrengst van je zonnepanelen vandaag is? In de app van de leverancier van jouw omvormer (bijvoorbeeld SMA of SolarEdge), kan je dit precies nakijken. De app houdt ook de opbrengst bij in kWh per dag, maand, kwartaal of jaar. Handig!
Inspiratie: binnenkijken in een zelfvoorzienend huis met zonnepanelen
Het tiny house van Jente en haar vriendin is opgetrokken uit hout en geïsoleerd met isovlas. Ze leven er zelfvoorzienend, met een zelfgemaakt composttoilet, houtkachel én zonnepanelen. Ook is het interieur, met veel planten en tweedehands vondsten, zo duurzaam mogelijk. Voor de wandbekleding koos Jente populieren multiplex, dat iets rustiger oogt dan underlayment. Van de waterbestendige platen die ze over had van het dak bouwde ze een wandkast met zitje. Echt luxe voor een tiny house is het zitbad, dat evengoed praktisch is. ‘De ruimte is nogal laag om staand in te douchen, maar zittend in bad gaat dat prima.’
Bron: Beeld: styling Leonie Mooren | Fotografie Barbara Kieboom