Gazon sproeien

Een gazon heeft voldoende water nodig om een goed wortelsysteem te ontwikkelen. Daardoor is het beter bestand tegen ziekte en uitdrogen. Bij droogte moet er natuurlijk ook gesproeid worden. Als je het gazon op het juiste moment sproeit, bemest en maait wordt de kans op onkruid ook nog eens een stuk kleiner.


Wanneer sproeien?

Vooral een pas aangelegd gazon moet op tijd besproeid worden bij droogte in de zomer. Een grasmat heeft drie tot vier centimeter water per week nodig. Maar let op, want te veel water versnelt de groei van het gras. Dat wil je niet hebben, omdat je dan nog vaker moet maaien. Laat daarom de grond altijd gedeeltelijk indrogen voor een volgende sproeibeurt. Je kunt het gazon het best besproeien wanneer de grond tot vijf centimeter diep is ingedroogd. Dat kun je testen met bijvoorbeeld een schroevendraaier. De beste tijd om te sproeien? Dat is tussen vier uur ‘s middags en acht uur ‘s avonds. Het water heeft dan de tijd om in de grond te zakken en wordt niet verdampt door de zon. Sproei niet elke dag kort, maar sproei eens in de week zeker twee uur aaneengesloten.

Soorten sproeiers

Er bestaan veel verschillende soorten systemen om het gazon te besproeien. Kijk voor meer informatie daarover bij sproeisystemen. Je kunt natuurlijk ook gewoon sproeien met een tuinslang. De grootte van het gazon bepaalt welk systeem het makkelijkst werkt. Ideaal voor het gazon is bijvoorbeeld de zwenksproeier van Gardena, deze geeft een gelijkmatige, zachte straal. Of anders misschien hun cirkelsproeier Samba.  Beide zijn ook te koop bij tuincentra.

nog meer: tuinieren