De voordelen van een moswand
Het ene mos is het andere niet, blijkt uit het grote aanbod van moswanden. Zo is rendiermos weer iets anders dan platmos en dat verschilt dan weer van bolmos. Vooral in uiterlijk, want ze lijken alledrie even geschikt voor deze nieuwe trend. Best bijzonder, want mos zie je waarschijnlijk niet zo een-twee-drie als de ideale muurdecoratie. Toch is juist mos uitermate geschikt voor een plantenmuur. Het kost je vrijwel geen onderhoud én het mos zorgt voor zowel een akoestische als thermische isolatie. Daarbovenop heb je ook nog eens weinig daglicht nodig om het in leven te houden. En dan hebben we het nog geen eens gehad over het mooie effect op je interieur.
Vocht en ongedierte
Mos houdt opvallend veel water vast en groeit dan ook op donkere en vochtige plekken, aldus de experts. Dat roept natuurlijk vragen op. Geeft zo'n moswand vochtvlekken? En wordt de muur dan niet één groot feest voor mosbewoners als wormen en pissebedden? In principe niet. Het mos wordt tenslotte niet zo rechtstreeks vanuit de tuin op de muur geplakt; het wordt eerst goed bewerkt. Met plantaardige middelen maakt de leverancier het mos vuilafstotend en brandvertragend en ook de insecten wordt het flink moeilijk gemaakt. Door de bewerking zullen kleine diertjes zich er niet zo snel innestelen. Wel zo fijn. Ook over het vocht hoef je je geen zorgen te maken. Sterker nog, volgens de leveranciers van moswanden is het risico groter dat het mos indroogt dan dat het te nat wordt.
LEES OOK
De mooiste en beste kamerplanten om cadeau te doen
Onderhoud van de moswand
Om de moswand zo lang mogelijk mooi te houden, wordt een luchtvochtigheid van minimaal veertig procent geadviseerd. Ook bij zwembaden en in badkamers kan-ie dus prima overleven. Raakt je luchtvochtigheid onder de twintig procent, dan kan het mos verdrogen. Voordat je een moswand installeert, zou je dus eerst de luchtvochtigheid in de ruimte waar je 'm wilt plaatsen eens kunnen checken. Verder hoef je aan een moswand niet zoveel te doen; hooguit je visite vertellen dat ze er niet te veel aan mogen zitten, wat met zo'n hoge aaibaarheidsfactor nog best een uitdaging kan zijn.
Prijzen van een moswand
Wil je een stijlvolle groene wand in huis halen? Dan kun je dat op allerlei manieren doen, zodat het precies in jouw huis past. Hijs je woonkamer in een duurzaam jasje, door er een moswand in grote of kleine uitvoering te plaatsen. Een kale muur of loze hoek? Bekleed het met mos en de ruimte oogt direct uniek, natuurlijk en smaakvol. De kosten van een moswand of mosschilderij liggen tussen de € 200 en €350 per m2.
Een moswand zelf maken
Zelf aan de slag? Bestel dan los bolmos, platmos en/of rendiermos, bijvoorbeeld hier. Verder heb je contactlijm en eventueel een houten plaat nodig. Kies voor de moswand een plek in de schaduw, of in elk geval niet in direct zonlicht. Zo voorkom je dat het mos snel verkleurt. Lees hier hoe je vervolgens stap voor stap te werk gaat en/of bekijk op YouTube diy's zoals deze.
Spectaculaire entree
Vind je zo'n moswand mooi, maar niet voor in de woonkamer? Dan kun je ook kiezen voor een wand met mos in de gang. Zo krijgt je woning een spectaculaire entree gebaseerd op de laatste trends. Plaats er bijvoorbeeld enkele klassieke zwarte potten bij voor een chic totaalplaatje, of kies juist voor rotan accessoires om het geheel wat meer bohemian te maken. Met een gouden touch her en der erbij oogt de hal wat meer als een hotellobby. Het is net welke draai je eraan geeft, maar een moswand zorgt sowieso voor een verpletterende eerste indruk.
Voor je andere planten…
Meer duurzame woontips
binnenkijken Binnenkijken in een tiny house met thuisbioscoop én festivaltuin
Duurzaam 5 tips voor een ecologisch verantwoorde keuken
Bron: vtwonen 2011-05, Tjitske van Leeuwen, Marianne Luning