Duurzame tuin
Tuinier zo duurzaam mogelijk, want aandacht voor het milieu is belangrijk. Zo bespaar je kosten en je krijgt er veel voor terug. Daarom deze tips voor een duurzame tuin, alle bee(s)tjes helpen.
Duurzame materialen
Check bij de aanschaf van onder andere tuinmeubels, potten of vlonders of deze gemaakt zijn van eerlijke materialen. Kies bijvoorbeeld altijd voor hout met het FSC-keurmerk. Schutting plaatsen? Ga dan voor een duurzame schutting. Voor paden of borders kun je bijvoorbeeld een kokos bodembekker gebruiken. Lees meer over duurzame materialen.
Hergebruik
Je kunt voor in een duurzame tuin gebruikte materialen, zoals hout en steen kiezen. Die vind je bijvoorbeeld via Marktplaats. Daarnaast kun je met wat creativiteit ook oude materialen hergebruiken die uit je eigen tuin komen. Draai oude grindtegels bijvoorbeeld om, of stapel oude tegels op tot muurtje of bankje.
Sterke planten
Kies eerder voor een sterke plant dan de mooiste. Denk hierbij bijvoorbeeld aan inheemse soorten. Sterke planten zijn minder vatbaar voor ziekten en plagen en hoef je dus ook niet te bestrijden.
Composteren
Gebruik organische meststoffen in je tuin of maak je eigen compost. Door zelf te composteren zorg je voor een rijk bodemleven. Daarnaast bespaar je geld en hergebruik je GFT-afval, waardoor je minder hoeft weg te gooien. Hoe je dat doet lees je bij composteren.
Combinatieteelt
Met combinatieteelt plant je planten naast elkaar die elkaar versterken en houd je ziekten en plagen op een afstand. Gebruik daarnaast groenbemesters om de grond op natuurlijke wijze te bemesten en onkruid te weren.
Geen bestrijdingsmiddelen
Gebruik liever geen of anders ecologische bestrijdingsmiddelen in je tuin. De producten van ECOstyle en Xardin zijn een goede ecologische keuze. Probeer zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen te gebruiken, bestrijd plagen liever op een natuurlijke manier. Lees daar meer over bij ziekten en plagen.
Tuinverlichting
Mooie verlichting in de tuin zorgt dat je langer van je duurzame tuin kunt genieten. Verspil weinig energie met led-verlichting of solar-verlichting. Led-verlichting is bij aanschaf duurder, maar verbruikt wel minder energie, dat bespaart dus op de energiekosten! Solar-verlichting werkt op zonne-energie en verbruikt daardoor dus helemaal geen stroom.
Regenwater opvangen
Probeer het riool zo min mogelijk te belasten. Door niet de hele tuin te bestraten geef je regenwater de kans om in de grond te sijpelen. Ook een groen dak neemt regenwater op. Vang je water op in een regenton dan kun je hier zelf weer je planten mee bewateren.
Groen dak
Leg een groen dak aan op bijvoorbeeld je huis, garage of schuur. Een groen dak verbetert de luchtkwaliteit en isoleert het gebouw waar het op ligt. Daarnaast heeft een groen dak nog veel meer voordelen! Lees meer bij groen dak aanleggen.
Tuinbeestjes
Goed voor het milieu zijn, betekent ook aandacht voor dieren. Vogels, egels, insecten; ze zijn allemaal belangrijk binnen het ecosysteem. Kies in je tuin voor nectarrijke bloemen en planten die vlinders en bijen aantrekken, of plaats bijvoorbeeld een insectenhotel (bestel een insectenhotel). Zorg daarnaast voor voldoende schuilplaatsen voor vogels en egels. Neem daarom liever een haag dan een schutting. Kijk ook eens bij onze blogs over tuinbeestjes voor nog meer ideeën om je tuin zo aangenaam mogelijk te maken voor dieren.
Handgereedschap
Gebruik liever handgereedschap in plaats van elektrisch gereedschap om elektriciteit te besparen. Kies voor gereedschap van goede kwaliteit, dat gaat namelijk langer mee. Lees meer bij gereedschap.
Moestuin
Voedsel uit je eigen moestuin is duurzamer dan uit de supermarkt, onder andere omdat het niet getransporteerd hoeft te worden. Naast het aanleggen van een moestuin kun je proberen de rest van je voedsel lokaal in te kopen.
Bekijk ook onze ecologische voorbeeldtuin.
Bron: Fotografie Duurzame tuin op de Floriade 2012 van NL Greenlabel