Dit is wat je moet weten over een regenton
Jaarlijks gebruiken we in de tuin gemiddeld elfhonderd liter aan kostbaar drinkwater. Ondanks dat de planten en bomen water nodig hebben, is het zonde om drinkwater te gebruiken. Als je regenwater opvangt met een regenton kun je daar in de zomermaanden de planten water mee geven.
De regenton is de goedkoopste oplossing voor het opvangen van regenwater. Het water van het dak leid je via de goten langs de regenpijp de ton in. Meestal heeft een regenton een inhoud van vijftig tot driehonderd liter. Een wandtank kan nog meer water bergen, zelfs tot zo’n achthonderd liter. Zo bespaar je per jaar wel zevenduizend liter drinkwater, mits het regenwater voor meer doelen gebruikt wordt, zoals het wassen van de ramen of de auto.Regenton
Hippe regenton
Tegenwoordig zijn er zelfs voor een regenton stijlvolle alternatieven. Zo kies je bijvoorbeeld een regenton met een plantenbak aan de bovenkant. Het lijkt een pot voor de plant maar stiekem kunnen er liters water in. Heb je geen plek voor een grote regenton? Je kunt deze ook direct aan de regenpijp installeren. Er kan iets minder water in, maar alle kleine beetjes helpen!
Regenton aansluiten
Sluit een regenton aan op een klein dak, bijvoorbeeld een afdak van een tuinhuis. Bij grote daken loopt de ton al snel over, en loopt het alsnog het riool in. Een besproeiingspomp voor de regenton is geen overbodige luxe, tenzij je de tuin volledig met een gieter bewatert. De tuinslang kan op deze pomp worden aangesloten, dus je sproeit direct vanuit de ton.
Tip
Een sierlijk alternatief voor een plastic regenpijp is een regenketting. Via kleine stenen sijpelt het water langs een ketting de ton in. Dat levert meteen een lekker ‘klaterend’ geluid op.
Regenton onderhouden
Om algengroei te voorkomen, geef je de regenton een plek in de schaduw. Sluit hem af met een deksel, om te voorkomen dat het een broedplaats van insecten wordt. Plaats de ton op een onderstuk of standaard, zodat je onder de kraan een gieter kunt plaatsen. Het is belangrijk om de goten af en toe schoon te maken, hierdoor heb je minder kans op verstopping. Daarnaast kan het handig zijn om een dakgootbeschermer aan te schaffen. Voor een goede doorloop en optimaal gebruik van de ton, tap je regelmatig water af.