Artisjok kweken

beeld vtwonen Beeld

De artisjok (Cynara scolymus) wint populariteit in de Nederlandse keuken, maar een verse artisjok is hier nauwelijks te verkrijgen. Omdat de groente erg lang goed blijft en niet schimmelt, blijft deze vaak lang in het groenteschap liggen. Maar geen paniek, al is het een grote klus, je kunt ze altijd zelf kweken.

Lees verder onder de advertentie

Wanneer

Plant de zaadjes van de artisjok in maart en zet deze binnen of in de kas. In mei mogen de plantjes naar buiten. Het is ook mogelijk om de zaden vanaf april direct in de volle grond te zaaien. Lees meer over zaaien voor de moestuin.

Artisjok kweken

Ga je artisjokken kweken, kies dan voor zaadjes van de winterharde soort ‘Grand Vert de Laon’ of ‘Camus de Bretagne’.

  1. Plant de zaadjes per twee in een potje en zet ze binnen of in de kas.
  2. Verwijder de planten die tijdens het groeien stekels op hun bladeren krijgen en bewaar per potje alleen het sterkste kiemplantje.
  3. Verpot de plantjes als ze te groot worden. Dit is soms twee keer nodig, want de artisjokplant groeit als kool.
  4. Zorg voor een goed bemeste grond en plant de zaailingen half mei.
  5. Houd één meter ruimte tussen te planten.
Lees verder onder de advertentie

Onderhoud

Voed de artisjok elk jaar stevig met stalmest of compost en geef af en toe wat koemestkorrels. Bemest elke plant afzonderlijk. Dek de planten in de winter af met een laag verse compost, dit beschermt en voedt de artisjok en helpt hem door de koude wintermaanden heen. Snoei bij dichtgroei wat blad, zodat de artisjokplant genoeg lucht krijgt, om schimmelziekten te voorkomen.

Artisjok oogsten

De oogsttijd van de artisjok ligt tussen juni en augustus. Planten die de winter hebben overleefd, kunnen al in juni vrucht dragen. Nieuwgezaaide planten zullen er iets langer over doen en kunnen in de nazomer geoogst worden. De artisjok is klaar voor de oogst wanneer de bloemknop bolvormig is en de bovenste bladen lichtelijk uit elkaar staan. Begint de artisjok te bloeien, dan is het hart van de plant niet meer te eten. Laat de bloem dan gewoon in je tuin staan, want een bloeiende artisjokplant is prachtig en ruikt heerlijk zoet.

Bron: Fotografie Anita van der Klip

Lees verder onder de advertentie