Alles over gras sproeien: wanneer en hoe vaak

Vrijstaand ligbad matzwart composiet Solid Surface. Buitendouche Napoli Plieger, matzwart laten poeder-coaten. Hardstenen waaltjes Spotted Bluestone.Keramische staptegel 80×40 cm Cemento Grigio. Keien Crystal White van Tuincentrum Leurs. Overig onbekend. Beeld vtwonen 02-2022 | Styling Ilona Jongepier | Fotografie Dana van Leeuwen
Beeld vtwonen 02-2022 | Styling Ilona Jongepier | Fotografie Dana van Leeuwen

Een mooie grasmat fleurt je tuin meteen op. Voor een groen en sterk gazon is het belangrijk om je gras regelmatig te sproeien. Maar wanneer en hoe vaak moet je het gras water geven? En mag je het gras sproeien in de zon? Met deze do’s en don’ts voor het sproeien van het gazon zorg je ervoor dat jouw gras groener is dan bij de buren.

Lees verder onder de advertentie

Waarom moet je het gras sproeien?

Het verschil tussen een kale, bruine grasmat en een stralend groen gazon maak je door het gras goed te onderhouden. Bijvoorbeeld door het te bemesten en op tijd te maaien. Ook is het belangrijk om je gras regelmatig water te geven. Dankzij het water ontwikkelen de wortels zich beter, waardoor het gras goed kan groeien en beter bestand is tegen ziektes en uitdroging. De wortels zijn het sterkste deel van het gras. Zelfs als het gras boven de grond al is afgestorven, kan er weer nieuw gras uit de wortels groeien. Sproeien dus!

Wanneer moet je het gras sproeien?

Veel mensen denken dat ze het gras direct na het maaien moeten sproeien. Dat hoeft niet per se. Let bij het water geven van je gras vooral op de temperatuur en vochtigheid van de grond. Start met het sproeien van het gazon als de temperatuur voor een aantal dagen boven de 15 graden is. Zo voorkom je dat de grasmat dof en geel wordt. Je kunt het best ’s ochtends sproeien, zodat de grond genoeg tijd heeft om te drogen. Als het gras ’s nachts te nat blijft, kunnen er schimmels en ziektes ontstaan. Sproei op hete dagen ook niet in de zon. Door de zon verdampt het water namelijk snel en kan het gras beschadigen.

Tip: sproei het gazon niet te vaak. Pas als de grond tot ongeveer 5 centimeter diep is ingedroogd, is het tijd om je gras water te geven. Je kunt dit eenvoudig testen door een schroevendraaier in de grond te steken. Is deze tot 5 centimeter droog? Dan is het tijd om te sproeien.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Gazon onderhoudskalender: wat te doen in welke maand voor een perfect gazon?

Hoe vaak moet je het gras sproeien?

Hoe vaak je het gras moet sproeien verschilt per jaargetijde. In de herfst en winter groeit het gras minder hard en valt er genoeg regen. Het is dan niet nodig om je gazon te sproeien. In de lente en zomer is het droger en zijn de temperaturen hoger. Dit is het moment om goed in de gaten te houden of het nodig is om je gras water te geven, waar onderstaand ezelsbruggetje je bij gaat helpen. Bovendien geldt: hoe warmer het wordt, hoe langer je het gras moet sproeien.

De grondsoort in je tuin heeft ook invloed op hoe vaak je het gras water moet geven. Zandgrond houdt bijvoorbeeld minder goed vocht vast dan kleigrond. Een gazon op zandgrond heeft dus meer en vaker water nodig. Sproei het gras niet elke dag. De wortels gaan dan dieper in de grond op zoek naar water, waardoor het gras sterker wordt. Zo kan het gazon ook hittegolven met een sproeiverbod overleven.

Lees verder onder de advertentie

Tip: ben je de draad kwijt? Houd dit ezelsbruggetje in gedachten voor het sproeien van je gazon:

  • 15 – 20 graden: sproei een paar keer per week 30 minuten tot een uur lang
  • 20 – 25 graden: sproei een paar keer per week één tot anderhalf uur lang
  • +25 graden of hittegolven: sproei om de dag twee tot drie uur lang

Gras sproeien na zaaien: zo doe je dat

Nieuw gras heeft net even wat extra aandacht nodig. Ga je nieuw gras zaaien of nieuwe graszoden leggen? Sproei het gazon dan twee weken lang elke dag meerdere keren. Sproei je op nieuw gezaaid gras? Geef dan niet te veel water in één keer, want dan kan het graszaad wegspoelen. Met een sproeikop of sproeisysteem wordt het water gelijkmatig over het gazon verdeeld. Bijvoorbeeld in de ochtend, middag en avond. Zo kunnen de wortels van het nieuwe gras goed groeien en aansterken. Ook na het zaaien van kale plekken in het gazon is dit heel belangrijk.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Tuinkalender: wat te doen in de tuin per maand?

Meer tuininspiratie

Weet je nu genoeg over gras sproeien, maar zoek je nog meer tips voor het onderhouden en inrichten van je tuin? Ga voor meer tuininspiratie van vtwonen naar al onze artikelen over tuinieren.

Shop tuingereedschap…

Lees verder onder de advertentie