1. De houdbaarheid
Wist je dat in potgrond meestal maar voor één of twee maanden voeding zit? Na die periode is het een goed idee om plantenvoeding toe te voegen. Heb je daar geen zin in? Gebruik dan speciale grond waar mest aan is toegevoegd. Op die manier hoef je niet meteen over te gaan op plantenvoeding.
2. Potgrond of tuinaarde?
Potgrond is iets anders dan tuinaarde. Tuinaarde is zwaarder en daarnaast is potgrond ook een verzamelnaam voor verschillende soorten aarde of grond. De naam zegt het al een beetje: tuinaarde gebruik je voor grote buitenplanten en potgrond gebruik je voor planten in een bloempot of plantenbak.
LEES OOK
Kleine (maar fijne) kamerplanten
3. Verzamelnaam
Er zijn veel verschillende soorten grond en elke soort heeft andere eigenschappen. Denk aan de structuur van de grond, de samenstelling en ook het specifieke doel van de grond. Een vetplant vraagt om een andere samenstelling dan een bloeiende plant bijvoorbeeld. Kijk dus goed op de zakken aarde welke soort je nodig hebt of vraag advies als je twijfelt.
4. NPK: wat is dat?
Op de verpakking van een zak potgrond staat altijd een NPK-waarde vermeld. Maar wat betekent dat nou eigenlijk? De letters staan voor stikstof, fosfaat en kalium. Op de verpakking vind je van iedere stof de hoeveelheid die aanwezig is in de grond. Stikstof helpt bij de groei, fosfaat zorgt voor de bloemen aan de plant en kalium maakt de plant extra sterk.
LEES OOK
Kamerplanten snoeien: de do's en don'ts op een rijtje
5. Maak het zelf!
Je kunt potgrond ook gewoon zelf maken. Dit doe je door compost met tuingrond te mengen. Gebruik ongeveer 40% (verteerde en gezeefde) potgrond en meng dit met 60% tuingrond. Dit vormt zich – met de toevoeging van een beetje kokosvezel en split – tot een goed mengsel.
Bij goede potgrond hoort een mooie pot…
Nog niet uitgeshopt? Hier vind je prachtige plantenbakken!
Bron: beeld: vtwonen 02-2013 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek