Een zonloze tuin? Deze planten groeien ook in de schaduw

Een schaduwrijke tuin hoeft niet saai en kleurloos te zijn. Integendeel. Er zijn gelukkig genoeg bloeiers die het ook goed doen in een tuin op het noorden. Met deze 8 planten blijft er toch nog een beetje kleur over als de zon verdwenen is.

vtwonen tuin special 1 | tuin met uitgedeelte en Marrakech stijl Kopenhagen | deze planten groeien in de schaduw

Schaduwrijke tuin

Er is een verschil tussen schaduw in de tuin en een schaduwrijke tuin. Pakt jouw tuin hooguit twee uur per dag zon en rijkt er verder geen straaltje licht door? Dan kun je spreken van een schaduwrijke tuin. Het is belangrijk om dit onderscheid te maken om de perfecte planten en bloeiers uit te kiezen voor jouw tuin. Natuurlijk doen deze bloeiende planten het ook goed in een tuin met halfschaduw.

LEES OOK
16 mooiste schaduwplanten

Longkruid

Longkruid is een echte schaduwplant en kan een plek in een schaduwrijke tuin prima verdragen. Daarnaast is het een vaste bloeier waar je heel wat jaren plezier van kunt hebben. 

Hosta

Een hosta is de perfecte schaduwbloeier. Met de mooie paarse of witte bloemetjes een mooie aanvulling voor iedere tuin en ook een goede borderplant. Kijk alleen wel uit voor slakken: die zijn er dol op. 

Monnikskap

Monnikskap heeft zijn naam te danken aan zijn vorm: die lijkt op een kap. Deze tuinplant zal ook bloeien op een schaduwrijk plekje.

LEES OOK
Niet binnenkijken, maar buitenkijken: 5x tuininspiratie

Fuchsia

Als het om de fuchsia – ook wel bellenplant – gaat moet direct zonlicht zoveel mogelijk vermeden worden. De planten groeien het best in de schaduw waar zo heel af en toe een aantal zonnestraaltjes door de bladeren schijnen. 

Akelei

Een fijne tuinplant die elk jaar weer voor plezier zal zorgen is akelei. De plant zaait zichzelf ook nog eens uit dus voordat je het weet heb je een tuin vol. 

Ooievaarsbek

Ideaal als bodembedekker is de ooievaarsbek. Deze bloeier groeit namelijk laag aan de grond en dat doet ie ook prima in de schaduw. 

LEES OOK
10 populairste tuinplanten

Vingerhoedskruid

Ook een mooie bloeier, maar wel eentje waarbij je een oogje in het zeil moet houden is vingerhoedskruid. Hij bloeit prachtig, maar zodra je ‘m teveel zijn gang laat gaan krijg je een bos aan vingerhoedskruid. Hij zaait zich namelijk supersnel uit. 

Rhododendron

Je komt ‘m veelal tegen in het bos of in Nederlandse tuinen: de rhododendron. Deze plant met grote bloemen doet het zelfs belabberd in de volle zon. Een plekje in de schaduw voor deze planten is dus wel wenselijk, al is de halfschaduw net iets beter: dan zal de rhododendron nog meer bloemen krijgen. 

nog meer: Tuin