1. Wees voorbereid op het weer
Dat de Nederlandse zomer nogal wisselvallig kan zijn, komt vast niet uit de lucht vallen. Plan je het tuinfeest langere tijd van te voren? Houd dan rekening met een warme zomerdag (fingers crossed), flinke regenbuien en alles ertussenin.
Heb je geen veranda of overkapping in de tuin? Zorg dan voor een partytent. Dat is niet alleen dé redding als het regent, maar het biedt ook een fijne schaduwplek op een hete dag.
Het kan 's avonds flink afkoelen, waardoor die zwierige zomerjurken ineens niet zo'n goed idee meer lijken. Zorg voor een vuurkorf of andere terrasverwarming. Vuur biedt niet alleen warmte, maar ook nog eens veel sfeer.
Zet zonnebrand op de verschillende (sta)tafels. Op een verrassend mooie dag heeft misschien niet iedereen zich goed ingesmeerd. Dit maakt je dé tuinfeest-host(ess) van het jaar.
Zorg ook voor plaids. Heerlijk om 's avonds met het overgebleven gezelschap na te kletsen onder een warm dekentje.
LEES OOK
Achter de schutting: neem een kijkje in de zomerklare tuinen van de vtwonen-ambassadeurs
2. Tuinfeest organiseren met thema
Themafeesten doen het altijd goed. Het geeft richting aan de wirwar aan ideeën, zorgt voor een dresscode én je creëert er een heel specifieke sfeer mee. Zo zorgen verschillende accenten in hetzelfde thema voor een stijlvol geheel. Leuke thema's zijn:
Festival Fever. Denk aan gezellige lichtsnoeren, verschillende (party)tenten en zomerse festival outfits.
Het Amerikaanse tuinfeest. Mooi meegenomen: in Amerika nemen genodigden vaak zélf eten en drinken mee. Zo is het nog low budget ook.
Let's get Spanish. Niet alleen hét thema voor een tapas-en-sangriatafel, maar ook een goed excuus om ongegeneerd mee te dansen op 'La Bamba'.
Kleurthema. Een makkelijke manier om de boel in één stijl aan te kleden en tegelijkertijd een leuke dresscode. Denk aan 'black and white', bohemian aardetinten of feestelijk goud.
Beach Vibes. Geen strand aan huis? Geen ramp. Met accessoires zoals strandballen, parasols en een leuk aangeklede strandbar is het net echt.
3. Hapjes en timing
Een tuinfeest is niet compleet zonder eten. In welke mate dat gebeurt, is aan jou. Zo kun je uitpakken met een uitgebreid tuindiner, een goed verzorgde barbecue of het houden bij wat kleine snacks. Maak een keuze en stem daar het tijdstip van het tuinfeest op af. Tip: laat de gasten van te voren weten waar ze aan toe zijn. Zonde als ze met een volle buik aanschuiven óf juist met knorrende magen dansen.
LEES OOK
Maak een gezellige barbecue compleet met deze items
4. Zorg voor muziek
Muziek máákt een feest. Wel neemt het bij een tuinfeest organiseren een extra uitdaging met zich mee: buren en overlast. Laat buurtgenoten van te voren weten dat je een tuinfeest (met muziek) geeft. Gezellige buren? Nodig ze uit, dan heb je dat probleem gelijk getackeld. Leuk alternatief: een silent disco. Met ieder een eigen koptelefoon komt de enige eventuele overlast van valse meezingers.
5. De puntjes op de i
Goed ingespeeld op het weer? Check. Een tof thema? Check. Lekkere recepten voor hongerige magen? Check. De ultieme tuinfeest playlist? Check. Dan heb je het belangrijkste geregeld en zet je met gezellige aankleding de puntjes op de i. Denk aan sfeervolle slingers, verlichting en een passende tafelsetting. Op zoek naar inspiratie en DIY ideeën?
LEES OOK
Tuinfeest: heerlijk buiten feestvieren
Checklist tuinfeest organiseren? Check.
Met deze checklist heb je de belangrijkste dingen om een geslaagd tuinfeest te organiseren. Maak je vooral niet te druk om het weerbericht. Nu je overal op voorbereid bent, wordt het hoe dan ook een gezellige dag. Of dat nu met parasols en zonnebrand of fleecedekens en vuurkorven is.