Een modern toilet: meer dan een strak toiletmeubel

beeld vtwonen Beeld

Zelfs de kleinste kamers in huis verdienen aandacht, zeker als je er meerdere keren per dag te vinden bent. Heb je altijd al een modern toilet willen hebben maar ben je benieuwd wat het precies inhoudt? Lees verder over de eigenschappen van een moderne wc, voorbeelden en meer.

Lees verder onder de advertentie

Zo herken je een modern toilet

Een Japans toilet is misschien wel het toppunt van luxe, maar niet de definitie van een modern toilet. Een moderne wc herken je aan een aantal elementen. In een modern toilet is over alles nagedacht, van het toiletmeubel zelf tot de kraan en de toiletrolhouder. Daarnaast speelt minimalisme een rol (laat weg wat niet nodig is) en kun je spelen met rechte en ronde vormen. Juist het speelse gecombineerd met het strakke maakt een toilet modern. Het belangrijkste is om te letten op materialen, kleuren en accessoires.

De materialen in een modern toilet

De juiste keuze van materialen maakt van een wc een moderne toiletruimte. Wat je vooral terugziet in een modern toilet is steen, marmer en onyx. Onyx is net als marmer een natuursteen met een luxe uitstraling. Anders dan marmer laat onyx meer licht door, waardoor het een speels effect krijgt. In een strak vormgegeven toilet zie je bijvoorbeeld een stenen vloer of marmeren of onyx-tegels. Ook de wand van de wc kun je bekleden, bijvoorbeeld met tegels met een levendige structuur. Want in een moderne wc kun je zeker variëren met materialen. Denk aan zelliges (Marokkaanse mozaïektegels), Portugese of Spaanse tegels of zelfs unieke 3D-tegels van de exclusieve Portugese tegelmaker QuintaLisque.

Spiegel Gorgeous vanaf € 436,- (pag. 88). Toiletwastafel Wide van marmer € 990,- (pag. 88). M.m.v. vestingh.nl (muurkleur Terra Pink No.102, kleur van kolom Merlot Mania No. 123), zarahome.com (handdoek), vtwonen.nl (hanglamp Triangle van HKliving), thefinestore.com (ijzeren toiletpapierhouder van Fog Linen Work). Overig privébezit. Beeld
Lees verder onder de advertentie

Om wat warmte toe te voegen naast het (natuur)steen, ga je voor een wastafel of vloer met houtlook. Gebruik hier liever pvc in plaats van echt hout voor; dit is een stuk makkelijk te reinigen en schoon te houden. Liever meer natuurlijke materialen? In een modern toilet kun je beton ciré en tadelakt gebruiken. Beton ciré is een soort stucwerk van beton of cement gemengd met hars. Door de waterdichte eigenschappen wordt het vaak gebruik in badkamers en toiletten. Tadelakt is een van oorsprong Marokkaans type stucwerk en betekent letterlijk ‘masseren’ of ‘inwrijven’. Ook dit is waterdicht en daarom een hygiënische én stijlvolle keuze voor een vloer of wand in een moderne wc. Genoeg materialen om mee te spelen in een moderne toiletruimte!

De kleuren in een moderne wc

Wil je de wc een make-over geven maar weet je niet in welke kleuren? Een modern toilet zie je vaak een combinatie van wit en zwart. Wit oogt strak, fris en schoon terwijl zwart een gevoel van luxe uitstraalt. Denk bijvoorbeeld aan een witte porseleinen wastafel gecombineerd met een matzwarte kraan. Maar op een moderne wc kun je ook met kleuren spelen. Maak een zijstap naar beige of grijs of ga voor een diepere intensiteit met donkerblauw, terra of groen. Ook leuk: maak een patroon op de wand van tegels van verschillende kleuren. Zo tover je de kleinste kamer om tot een modern toilet.

Laat het toilet stralen
3x unieke wc-tegel ideeën

Lees verder onder de advertentie

Speel met diepe kleuren zoals donkerblauw, terra of groen.

Fontein Tank in kleur Concrete Black, 40x22x10 cm (bxdxh) € 299,- (ook in Concrete en in White, hoogte 5,5 cm), metalen onderstel Fontein Frame in Zwart, 40x22x30 cm (bxdxh) € 339,-, hendel wastafelkraan Grip in kleur Black Steel € 459,- (ook in Charcoal, Bronze, Brushed en Chrome en met twee hendels), wandtegel Mediterranea in kleur mat Camouflage, 3,2×40 cm per m² € 61,75, vloertegel Classic Black mat, 74×74 cm per m² € 73,05 (ook in 74×148, 30×60 en 7,3×30 cm).WC uit vtwonen collectie: tegeldepot (toilet), ikea.nl (vaas), vtwonen.nl (fotolijsten). Beeld

De must-have accessoires in een moderne toiletruimte

Als het om accessoires gaat in een modern toilet is het motto less is more. Houd het bij een paar accessoires die je zorgvuldig hebt uitgekozen. Denk aan een mat-chroom of matzwarte toiletrolhouder, prullenbak en zeepdispenser, met daarbij een minimalistisch handdoekenrek van staal. Ga voor een moderne toiletborstel van messing of koper of – als je het natuurlijker wilt – van kunststof met kalkstructuur. Kies daarnaast voor details als een mooie organische spiegel zonder rand. Of creëer een nis in de muur met een houten plank waar je handdoeken, geurstokjes en bijvoorbeeld een klein abstract kunstwerk op zet. Zolang je de ruimte maar strak houdt.

Lees verder onder de advertentie

Ook verlichting is belangrijk in een moderne toiletinrichting

Verlichting is belangrijk voor de sfeer van elke ruimte, ook het toilet. Op een moderne wc vind je strakke verlichting zoals ledspots die subtiel zijn weggewerkt in het plafond boven de wc en de wastafel. Wandlampen zorgen op hun beurt voor sfeervol indirect licht. Of maak een verlaagd plafond in het toilet en gebruik een ledstrip langs de gehele rand voor nog stijlvoller indirect licht. Met een moderne hanglamp scoor je ook punten. Heb je nog wat buigtriplex over? Maak dan zelf een minimalistische hanglamp die iedere ruimte verrijkt. Wie voor luxe gaat, installeert automatische verlichting met een lichtsensor. Zo wordt het licht automatisch in- en uitgeschakeld als je de kleinste kamer in huis betreedt en verlaat.

Het toilet stylen…

Bron: Beeld 1: Weer verliefd op je huis aflevering 6 seizoen 17 | Styling Marianne Luning | Fotografie Margriet Hoekstra | Beeld 2: vtwonen catalogus 10 | styling Kim van Rossenberg | Fotografie Sjoerd Eickmans | Beeld 3: vtwonen 08-2020 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans

Lees verder onder de advertentie