Misschien wel het toppunt van luxe: een Japans toilet

beeld vtwonen Beeld

Misschien heb je er weleens van gehoord of zelfs al eens op gezeten: een Japans toilet. Deze toiletten zijn voorzien van allerlei technische snufjes, zoals een sproeisysteem en brilverwarming. In Japan is dit de normaalste zaak van de wereld: zelfs openbare toiletten zijn van afstandsbedieningen voorzien. Japanners hechten namelijk veel waarde aan hygiëne én innovatieve snufjes. Ook in Nederlandse huishoudens is dit bijzondere closet steeds vaker te vinden. Twijfel je of je moet gaan voor een wc-pot met de nieuwste technologieën? Lees hier wat een Japanse wc precies is en wat de voordelen ervan zijn.

Lees verder onder de advertentie

Wat is een Japans toilet?

Een bezoek aan het toilet, daar kom je niet onderuit. We spenderen er gemiddeld zelfs 50 minuten per week. Waarom zou je er dan niet een fijne ervaring van maken? Daar kan een Japans toilet bij helpen. Allereerst is het handig om te weten wat een Japans toilet is. Een Japanse wc wordt ook wel een douche-wc genoemd en is een combinatie van een standaard toilet en een bidet. In de pot zitten geïntegreerde waterstralen die de boel goed reinigen en zorgen voor een extra fris gevoel. Bijkomend voordeel is dat je weinig tot geen wc-papier nodig hebt. Goed voor het milieu en de portemonnee! Kun je toch niet zonder wc-papier? Zo berg je wc-rollen mooi op.

Hoe werkt een Japanse wc?

Een standaard Japanse wc heeft altijd een douchefunctie met warm water. Maar er zijn véél meer mogelijkheden. Zo kun je de wc-bril laten verwarmen of een droogfunctie toevoegen. Zo heb je ook geen last van de wc-rollenhouder die altijd in de weg staat. Zelfs de toiletbril hoef je niet aan te raken. Je bedient het toilet met een afstandsbediening of het bedieningspaneel op de pot. Ideaal voor mensen met smetvrees. Sommige wc’s zijn zelfs gekoppeld aan een app. Met een telefoon of tablet regel je de temperatuur, het watervolume en stand van de sproeiarm. Nu je weet hoe een Japanse wc werkt ben je er nog niet. Er zijn veel meer opties die je het toilet kunt geven. Stel het Japanse toilet in met je favoriete achtergrondmuziek en gezellige sfeerverlichting.

Alle voordelen van een Japans toilet op een rij:

  • Maakt extra goed schoon
  • Kostenbesparend en milieuvriendelijk, want: toiletpapier is verleden tijd
  • Ideaal voor mensen met een slechte motoriek of senioren
  • Aan te passen naar persoonlijke wensen en behoeften
  • Geen vervelende geurtjes door speciaal afvoersysteem
Lees verder onder de advertentie

Trek de Japanse sfeer door en style de ruimte met elementen van de Japandi-interieurstijl

Een Japans toilet installeren

Wc’s met de nieuwste technische snufjes zijn hot. Bij sanitairzaken vind je Japanse wc-brillen in allerlei soorten en maten. Een Japans toilet installeren gebeurt vaak binnen één dag. Of dat nu in een nieuwe of bestaande badkamer of toilet is. Ben je een handige doe-het-zelver? Dan is een Japans toilet installeren niet moeilijk. Houd er rekening mee dat het toilet aangesloten moet worden op de waterleiding en elektra. Sluit de pot eerst aan op de waterleiding en daarna op het elektriciteitsnet. Doe dit op een geaard stroompunt van 220V en 50-60Hz. We raden het af om de elektra af te tappen van het toiletlicht. Wanneer je het juiste stopcontact in de badkamer hebt gevonden of toegevoegd, plug je de stekker in het stopcontact et voilà, het Japanse toilet is klaar om gebruikt te worden.

Lees verder onder de advertentie

Japandi in het toilet

Ben je overtuigd van een Japanse wc in de badkamer of het toilet? Trek de Japanse sfeer door en style de ruimte met elementen van de Japandi-interieurstijl. Deze stijl kenmerkt zich door neutrale, warme kleuren, van warm wit tot bruin, en onbewerkte materialen. Deze stijl is een combinatie van Japans en Scandinavisch design waar je materialen zoals bamboe, linnen, katoen en hout veel terugziet. Net als Scandinavisch design heeft ook Japandi veel liefde voor ambacht. Dit zie je terug in materialen die extra lang meegaan en functioneel zijn. Door het minimalistische karakter van deze stijl is deze goed te implementeren in het toilet. Strakke lijnen en organische vormen spelen een grote rol. Gebruik een behang met een warme print of kleur en top het interieur af met accessoires van hout of bamboe.

Stylen maar!

Bron: Beeld 1: vt wonen & designbeurs 2022 huis | styling Fietje Bruijn | fotografie Timo Sorben. Overig beeld instagram

Lees verder onder de advertentie