Fake it ’till you make it: zo lijkt een ruimte groter

Niet iedereen heeft een balzaal als woonkamer. Of je nu klein woont of een kleine woonkamer hebt, met behulp van deze tips laat je de ruimte groter lijken dan dat ie daadwerkelijk is. Want die extra ruimte is toch lekker! Al lijkt het alleen maar zo…

weer verliefd op je huis aflevering 3 seizoen 13 | stylist Liza in Winkel

Liever meer groot, dan klein

Kies liever drie grote meubelstukken dan meerdere kleinere. Dat maakt het minder druk, waardoor de ruimte groter lijkt. Dus liever een hoekbank dan een zetel met losse fauteuils. Dit geldt trouwens ook voor accessoires en kunst: liever een groot stuk of een plek waar je een aantal dingen samen neerzet, zodat je oog maar naar een paar plekken wordt getrokken.

Vrij zicht

Houd de vloer zoveel mogelijk vrij. Hoe meer vloer je ziet, hoe ruimtelijker het voelt. Kies voor meubels op pootjes, slanke en doorzichtige meubels, en denk ook aan een opbergmeubel dat je aan de muur hangt en niet op de grond zet. Of bijvoorbeeld een glazen salontafel.

Doorlopen

Laat de vloer door het hele huis doorlopen. Dat doe je door overal dezelfde vloer te (laten) leggen en de dorpels weg te laten. Extra idee: verminder ook het aantal plinten door de vloer onder deurstijlen te laten doorleggen.  

In dezelfde kleur

Gebruik overal hetzelfde kleurenpalet. En kies dan niet te veel kleuren, met drie tinten blijft het rustig en ruimtelijk. Of ga voor de ton-sur-ton trend. Kies voor een vloer een rustige basistint en hang overal dezelfde gordijnen op. Lichte kleuren staan erom bekend dat ze ruimte creëren, omdat ze daglicht weerkaatsen. 

Lekker licht

Zorg voor veel daglicht en ramen. Hoe meer licht binnen en zicht op buiten, hoe groter een ruimte voelt. Om meer licht te vangen, plaats je ramen tot op de vloer of laat je een raam plaatsen in een blinde muur. In de achterwand is er vaak plek voor openslaande deuren of een schuif- of harmonicapui. Maak nog meer gebruik van buitenlicht door een spiegel tegenover een raam te hangen.

Laat het los

Zet meubels los van de wand neer. Door de wanden vrij te laten, ontstaat meer lucht in huis en dat geeft weer ruimte. De eettafel van de muur helpt hier goed bij. Mocht er  zo niet voldoende plek zijn om stoelen aan- en uit te schuiven, overweeg dan een eetbank zonder leuningen tegen de muur. Een ronde of ovale eettafel zorgt voor meer loopruimte en heeft evenveel eetplekken.

Uni

Geef een kast dezelfde kleur als de muur. Opruimplek is nodig, maar kan nogal aanwezig zijn. Kies voor een niet al te diepe kast, daar kan meer in dan je denkt. Zeker als je de hoogte van de ruimte gebruikt. Deuren ervoor zorgt weer voor rust. Maar de truc is dat een kast in dezelfde kleur als de muur veel minder opvalt en daardoor ook minder ruimte in beslag lijkt te nemen.

Dubbelfunctie

Ga voor spullen die een dubbelfunctie hebben. Hoe minder spullen, hoe meer ruimte. Hoe handig is het dan als een poef, bank of bed ook meteen opbergruimte heeft? Of als een eettafel deels inklapbaar is? 

Hulplijn

Roep de hulp in van een tapijt. Een tapijt verbindt elementen, waardoor het knus wordt. Maar zet er geen grote meubels op, zoals een zetel. Omdat je de vloer op deze manier ziet doorlopen, lijkt het groter.  

nog meer: styling