Aan de slag met paisley: dit doet het voor je interieur

beeld vtwonen Beeld

Paisley is niet alleen fijn voor stropdassen en jurkjes, ook in het interieur kan het geweldig werken. Vijf manieren om je interieur te verrijken met het populaire paisley-motief.

Lees verder onder de advertentie

Iedereen kent het woord wel: paisley. Het is een textielmotief, vol blaadjes in de vorm van een komma. Paisley is vernoemd naar de in Schotland gelegen stad Paisley, ooit een belangrijk centrum in de textielindustrie. De oorsprong van de paisleyprint ligt trouwens niet uit Schotland, hij werd al vér daarvoor gebruikt in het Perzische rijk en naar landen als India geëxporteerd. Britse koloniale soldaten gingen er vervolgens mee aan de haal, en daarmee werd het al snel populair aan het hof van Victoria; de langst regende monarch van de Britse geschiedenis, met als side-job keizerin van India. Paisley verplaatste zich van het hof naar de hippiecultuur – denk aan John Lennon – en anno nu is het lang niet meer zo contextgebonden: het motief is overal.

Hoewel paisley vooral voorkomt in kledingkasten – stropdassen, jurkjes en sjaals – kan het ook een fijne toevoeging zijn aan het interieur. Zoals de populariteit aan het Britse hof al deed vermoeden, kun je met paisley een klassieke sfeer creëren. Maar dat hoeft natuurlijk niet, bewijst ook de hippiecultuur. Het is maar net hoe je ’t combineert.

1. Kussens op de bank

Met een paar kussens heb je goede grip op de hoeveelheid paisley: een bank vol, of toch een kussentje minder. Zeker in een vrij licht en rustiek interieur geeft paisley een mooie finishing touch. En geloof ons, die paisley-kussens passen in elke stijl, of je nu houdt van landelijk, industrieel, retro of de mix. Ga je helemaal voor de klassieke look? Dan kun je paisley-kussens natuurlijk combineren met een een fluwelen bank, en voor je ’t weet waan je je in Victoria’s suites.

Lees verder onder de advertentie

2. Eén strook behang

Je hele muur vol paisley kan prachtig zijn, maar we snappen het ook als je het liever wat rustiger aan doet. Eén strook behang kan tenslotte al veel doen. Op de schouw bijvoorbeeld, of achter je tv-meubel. Benieuwd hoe je behang met een drukke print het best kunt stylen? Onze tips vind je hier.

3. Als vloerkleed

Paisley is een geliefde print voor vloerkleden. Het komt een beetje overeen met de Oosterse tapijten, en die zijn natuurlijk niet voor niets razend populair. Als je nog niet weet of zo’n vloerkleed in jouw interieur past en welke afmetingen je dan nodig hebt, kunnen deze tips je verder helpen.

4. Op een poster

Met posters als die van ontwerper William Morris haal je paisley op een creatieve manier in huis. De Brit werd namelijk bekend door zijn ontwerpen voor behang en stoffen, en die bevatten een overvloed aan bloemen, patronen en intense kleuren.

Lees verder onder de advertentie

5. Op een lampenkap

Ook zoiets dat je in de suite van Victoria had kunnen verwachten: een lampenkap met paisleypatroon. Ook daarbij geldt dat je het natuurlijk zo paleisachtig kunt maken als je zelf wilt. Het valt of staat allemaal met de manier waarop je het combineert. Want waar de suite van Victoria voor sommigen misschien wat stoffig klinkt, is de rococo- of retrostijl een heel ander verhaal. En heb je een muur van ijsselsteentjes en een zwarte pui? Dan zul je zien dat een paisley lampenkap ook in een industrieel interieur past. Je kunt natuurlijk een kant-en-klare lampenkap kopen, maar de creatieveling maakt ‘m misschien veel liever zelf. Met deze tips moet dat helemaal goed komen.

Rustige items voor bij paisley

Bron: vtwonen 04-2020

Lees verder onder de advertentie