Wanneer is een dekbed aan vervanging toe?

Een dekbed behoort tot de items die je elke dag gebruikt. Vrij intensief ook, want een dekbed heeft heel wat te verduren. Zo zweet je elke nacht behoorlijk wat en dat moet een dekbed allemaal op kunnen vangen. Logisch dus dat deze na verloop van tijd vervangen moet worden. Maar wanneer is een dekbed precies aan vervanging toe? We leggen het uit.

vtwonen 04-2021 | collectie dekbedovertrek 2021 geel met stippen
Percal katoenen dekbedovertrek in kleur Striped Hearts geel, 140×200/220 cm, 200×200/220 cm en 240×200/200 cm (inclusief kussenslopen). Ook verkrijgbaar in kleurcombinatie wit met zwarte hartjes. M.m.v. vtwonen.be (lamp van vtwonen), letoile.store (poster in lijst, messing bakje) loods5.nl/design (bijzettafel, vaas met bol deksel), loods5.nl (glas, kaars in glas, wit hoofd, houten kandelaar). Overig privébezit.

Wanneer is een dekbed aan vervanging toe? 

Een dekbed moet tijdens het slapen behoorlijk wat vocht op kunnen nemen om dat overdag weer los te kunnen laten. Daarnaast moet een dekbed natuurlijk warmte bieden. Na verloop van tijd verliezen dekbedden hun werking en dus is het van belang het dekbed eens in de zoveel tijd te vervangen.

Een vuistregel die je kunt hanteren is dat een dekbed na gemiddeld acht tot tien jaar vervangen moet worden, maar soms is een dekbed al eerder aan vervanging toe. Er zijn een paar tekenen waar je dan op kunt letten.

LEES OOK
Zo herken je een matras dat aan vervanging toe is

Verloren werking

Heb je het idee dat je het de laatste tijd sneller koud krijgt in bed? Grote kans dat het dekbed zijn beste tijd heeft gehad. Ook als een dekbed na het opkloppen niet meer mooi in vorm komt en er futloos bij ligt, is-ie aan vervanging toe. Vaak is de vulling in het dekbed dan ook niet meer mooi verdeeld over het oppervlak. 

Sneller kans op beestjes

Als de stof van het dekbed zelf er versleten en doorgeleefd uitziet, is een nieuw dekbed aanschaffen verstandig. Beestjes zoals huisstofmijt kunnen zich namelijk makkelijker nestelen in het dekbed als de stof versleten is. Daar wordt niemand blij van…

Transpiratie wordt zichtbaar

Ook gele vlekken zijn een goede indicatie om te zien dat een dekbed aan vervanging toe is. Nu zijn enkele gele plekken geen probleem, aangezien het nauwelijks te voorkomen en te verhelpen is. Maar als het dekbed meerdere grote gele vlekken heeft die variëren in kleur, dan wordt het echt tijd voor een nieuwe. 

LEES OOK
Beddengoed wassen: zo ga je te werk

Hoe houd je een dekbed in topconditie?

Hoe je het bed na het slapen weer opmaakt kan allesbepalend zijn voor de houdbaarheid van zowel een dekbed, als het matras of kussen. Een bed moet namelijk het vocht dat jij bent verloren weer kwijt kunnen en dus moet alles goed kunnen luchten. Sla je dekbed dus liever open en schudt de kussens elke dag goed op om de levensduur ervan te verlengen.

Ook het ventileren van de slaapkamer is belangrijk om al het vocht goed kwijt te kunnen. Laat het liefst de hele dag een raam open op de slaapkamer. Al is het niet erg om eens in de zoveel tijd het raam dicht te laten en de verwarming goed aan te zetten. Zo kan het dekbed en matras extra goed droog worden. Zeker in de winter is het verstandig om dat zo nu en dan te doen. 

Als het mooi weer is buiten kan het ook geen kwaad om het dekbed goed door te laten waaien in de buitenlucht. Ook het beddengoed regelmatig wassen en het dekbedovertrek regelmatig vervangen voor een nieuw exemplaar zorgt voor een langere houdbaarheid van je beddengoed.

nog meer: slaapkamer