Wat is de ideale luchtvochtigheid voor de slaapkamer (en hoe bereik je die)?
Het binnenklimaat heeft invloed op hoe we ons voelen en op onze slaap. Zorg daarom in elk geval voor een ideale luchtvochtigheid in de slaapkamer. Maar hoe zit het ook alweer met droge lucht en vochtigheid en wanneer is het binnen optimaal om lekker te slapen? Lees mee.
Wat is ideale luchtvochtigheid voor in de slaapkamer?
De luchtvochtigheid in de slaapkamer is ideaal wanneer die tussen de 40 en 60 procent is. Bij een luchtvochtigheid onder de 40 procent wordt de lucht in huis te droog. Slaat de meter boven de 60 uit dan spreken we van een te hoge luchtvochtigheid. Te hoge luchtvochtigheid veroorzaakt dikwijls ook schade aan de woning. Beide uitersten kunnen leiden tot zowel gezondheidsklachten.
Meet de luchtvochtigheid op
Meten is weten. Moderne thermostaten meten niet alleen de temperatuur maar geven het ook aan als de luchtvochtigheid in een huis afwijkt. Hangen er geen luchtvochtigheidsmeters in jouw huis? Dan vind je verschillende soorten in de meeste bouwmarkten en online.
Klachten bij te lage luchtvochtigheid in de slaapkamer
Word jij ’s ochtends meer dan eens wakker met geïrriteerde ogen, een droge en jeukende huid en een kuchje? Dat zouden symptomen kunnen zijn van slapen in te droge lucht. Andere veelvoorkomende klachten zijn:
- Keelpijn
- Gebarsten lippen
- Benauwdheidsklachten
- Hoofdpijn
- Problemen met je bijholtes, zoals verstoppingen en niezen
- Slecht slapen
- Vermoeidheid
Tips tegen te lage luchtvochtigheid in de slaapkamer
In de winter – wanneer we de ramen vaker dichthouden – is droge lucht gebruikelijker dan in de zomer. Lage luchtvochtigheid is namelijk vaak het gevolg van slechte ventilatie. Zo pak je droge lucht in de slaapkamer aan:
- Luchten, luchten, luchten is het devies. Daarnaast kan het helpen om een luchtbevochtiger neer te zetten. Gebruik deze apparaten echter niet te vaak, want – zeker in een kleine ruimte – kan vocht al snel schade aanrichten.
- Zet de verwarming niet te hoog. Die zorgt er namelijk voor dat vocht in de lucht verdampt. Als je de thermostaat een paar graden lager zet, blijft het vochtgehalte meteen al wat hoger.
- Zet lekker veel planten neer. Deze verhogen de luchtvochtigheid in een kamer, zeker wanneer je ze regelmatig met water besproeit.
- Hang een waterverdamper aan de radiator in de slaapkamer. Kleine moeite en kost weinig, maar zorgt wel voor resultaat.
Symptomen van te hoge luchtvochtigheid in de slaapkamer
Te hoge luchtvochtigheid veroorzaakt niet alleen schade aan een huis, het kan ook leiden tot gezondheidsklachten. Bij te hoge luchtvochtigheid zit er niet genoeg frisse lucht en zuurstof in de lucht. Je begrijpt, dit is alles behalve gezond. Slapen in een vochtige slaapkamer is zelfs zo slecht dat het reumatische klachten en astma kan verergeren en kan zorgen voor benauwdheid bij mensen met een zwakker immuunsysteem, kinderen en ouderen.
LEES OOK
Condens op de ramen in de slaapkamer? Met deze tips kom je ervan af.
Schade door te hoge luchtvochtigheid
Bij schade aan huis door een te hoge luchtvochtigheid moet je denken aan:
- Vochtplekken en soms ook schimmel op de muren
- Pleisterwerk of behang dat loslaat
- Huismijt en ander ongedierte dat goed gedijt in een vochtig klimaat
- Houtrot
- Een muffe geur
- En tot slot, een hoge energierekening omdat een vochtige kamer moeilijk te verwarmen is
Tips tegen te hoge luchtvochtigheid in de slaapkamer
Niemand wil in een moeras slapen. Maar wat te doen tegen hoge luchtvochtigheid in de slaapkamer? Om het binnenklimaat weer optimaal te maken begin je met goed ventileren. Oftewel, luchten, luchten en nog eens luchten. Met behulp van een speciale luchtontvochtiger krijg je de klus ook geklaard. Ten slotte; kies voor beddengoed dat ademt. Verruil polyester lakens bijvoorbeeld voor katoenen en bamboe exemplaren.