Zo herken je een matras dat aan vervanging toe is

Bed Slaapsfeer, linnen beddengoed H&M, spreiTica, hanglamp Wonen met Lef, nachtkastjerommelmarkt, raambekleding 123jaloezie,wollen vloerbedekking Cunera, leeslamp Ikea. Beeld

We slapen het allerfijnst op een goed matras. Maar hoe lang gaat ie eigenlijk mee? Wel zo handig om te weten, want een oud matras kan namelijk voor slapeloze nachten zorgen. We vertellen je hieronder precies wanneer een matras aan vervanging toe is.

Lees verder onder de advertentie

Slechte nachtrust

Wanneer je vaak wakker wordt met een zere rug, stijve nek of spierpijn, dan is de kans groot dat je een matras hebt die niet (of niet meer) bij je slaaphouding past. Buikslapers slapen fijner op een harder matras en zijslapers juist op een zachter exemplaar. Maar een matras dat té ver doorzakt zorgt voor fysieke klachten en moet worden vervangen.

Kuilen

De vering van het matras is heel belangrijk. Rol je vaak naar het midden van het bed? Of zitten er zichtbare kuilen op de plekken waar je ligt? Negen van de tien keer is het matras dan aan het slijten en moet je hem vervangen. Want een versleten matras kan je lichaam ’s nachts niet meer de juiste ondersteuning geven.

Hygiëne

Vlekken, vochtkringen en vervelende geuren zijn nooit de bedoeling: hier zijn bacteriën en schimmels de boosdoeners. Tijd om het matras te vervangen dus! Omdat we tijdens het slapen heel wat vocht verliezen is het belangrijk om je bed goed te luchten. Maak er een gewoonte van en sla elke morgen het dekbed open tot aan het voeteneind.

Lees verder onder de advertentie

Levensduur verlengen

Om zo lang mogelijk fijn op je matras te kunnen slapen, is het belangrijk om hem fris en droog te houden. Draai het matras regelmatig om en laat hem tijdens het verschonen eens een dag luchten. Gebruik een molton of een topper om het matras goed te beschermen tegen vocht.

Een matras schoonmaken? Het is makkelijker dan je denkt.

Shop de stijl…

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld: vtwonen 13-2020 | Productie Insidehomepage | Styling Marlies Does | Fotografie Louis Lemaire