Goed & snel je matras schoonmaken? Easy peasy met deze tips

Linnen gordijnen, 120×250 cm, set van 2 € 79,99 (hm.com). Doosje met papieren slinger Hipa Flags € 24,95, papieren libel € 9,95 (suhka.nl). Geel hoeslaken met bloemen € 17,99, geel linnen dekbedovertrek € 79,99, slippers € 32,99, gele vierkante kussens, 40×40 cm € 19,99, geel kussen met strikken aan de zijkant, 30×40 cm € 17,99, gele plaid met kruissteek, 180×250 cm € 99,90, gevlochten opbergmand € 25,99, linnen beige kussensloop, set van 2 € 45,99, wollen deken op poef, 140×190 cm € 79,99, sisal vloerkleed, 160×230 cm € 279,- (zarahome.com). Olijfkleurige metalen plantentafel van Ferm Living € 289,-, olijfgoene kruk Desert van Ferm Living € 72,99, papieren lampenkap van Hay, 50 cm (Ø) € 21,35, stoffen geruite poef Grid van Oyoy, 70 cm (Ø) € 169,99, beige tafellamp Meridian van Ferm Living € 175,-, beige bijzettafel Cluster, set van 3 € 475,- (vtwonen.nl). Verf op het bed Joanna nr 130, muurverf Mushroom nr 142 (littlegreene.nl). Overig privébezit. Beeld 	vtwonen 02-2022 | productie & styling kim van rossenberg | uitvoering Richard van Meerveld | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld vtwonen 02-2022 | productie & styling kim van rossenberg | uitvoering Richard van Meerveld | fotografie Sjoerd Eickmans

Je matras schoonmaken is waarschijnlijk iets wat je niet vaak doet. Toch is het fijn als-ie fris en schoon is, want je ligt er tenslotte elke nacht op. Het hele matras in de wasmachine proppen lukt niet, maar gelukkig zijn er andere manieren om ’m goed schoon te krijgen.

Lees verder onder de advertentie

Matrashoes wassen

De makkelijkste manier om een matras schoon te maken is door het tijk te wassen. Dit is de hoes die om het matras heen zit. Deze hoes kun je er in veel gevallen zo vanaf ritsen en vervolgens in de wasmachine stoppen. In de tijd dat je het tijk wast en droogt, kun je het matras zelf ook laten luchten.

Werkt altijd: baking soda

Dat baking soda een wondermiddel is, hoeven we je vast niet meer uit te leggen. Je maakt er veel dingen mee schoon, en dat geldt ook voor een matras. Heb je een vlek in het matras? Maak dan een sopje van warm water en een flinke scheut baking soda. Dit mengsel dep je vervolgens op de vlek en laat je even intrekken. Spray er daarna wat water op en dep het droog met een theedoek.

Matras schoonmaken met keukenzout

Zitten er voornamelijk zweetplekken in het matras? Dan is simpel keukenzout de oplossing. Maak de vlek vochtig met water, strooi er keukenzout overheen en laat dit even kort intrekken. Verwijder vervolgens met de stofzuiger al het zout. Als het nodig is wrijf je nog even met een vochtige doek over de plek voor een brandschoon resultaat.

Lees verder onder de advertentie

Vlekken voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen, ook wanneer het gaat om de levensduur van een matras. Een molton om het matras geeft vlekken niet langer de kans om in het matras te trekken. Wil je helemaal slim bezig zijn? Kies dan een waterdichte variant.

Verwijder vlekken met een tapijtreiniger

Is het al te laat en zitten er hardnekkige vlekken in het matras? Met een tapijtreiniger krijg je deze er vaak weer uit. Maak een sopje van groene zeep en gebruik vervolgens de tapijtreiniger om het matras diep te reinigen. Je huurt een tapijtreiniger al voor een paar tientjes bij een bouwmarkt in de buurt.

Laatste redmiddel: stomerij

Mocht het bovenstaande allemaal niet baten, dan heb je natuurlijk altijd nog de stomerij als laatste redmiddel. Hier kun je hardnekkige vlekken laten verwijderen waardoor je zeker weet dat je matras weer helemaal fris is.

Lees verder onder de advertentie

Shop matrasbeschermers