Slapen als een roosje: wanneer moet je een hoofdkussen vervangen?

Je ligt gemiddeld een derde deel van de dag op een hoofdkussen. Daarnaast verlies je heel wat zweet ’s nachts en dan hebben we het nog niet eens over alle oliën en vetten en huidschilfers die het lichaam verlaten. Kortom: je kussen heeft heel wat te verduren. Niet zo gek dus dat het hoofdkussen eens in de zoveel tijd vervangen moet worden. Wanneer is een hoofdkussen aan vervanging toe?

roze slaapkamer

De gemiddelde levensduur van een hoofdkussen

Een hoofdkussen gaat vaak minder lang mee dan bijvoorbeeld een dekbed, omdat een kussen elke avond het gewicht van jouw hoofd moet dragen. De levensduur van een kussen is afhankelijk van het soort kussen dat je hebt. Zo gaat een kussen met donzen vulling vele malen langer mee dan een met synthetische vulling. 

Je zou kunnen zeggen dat een hoofdkussen gemiddeld zo’n drie jaar meegaat. Na drie jaar is niet alleen de kwaliteit van het kussen stukken minder, het is ook veel hygiënischer om een hoofdkussen om de paar jaar te vervangen. Anders bestaat de vulling van het kussen naast veren of dons voornamelijk ook uit zweet en huidschilfers…

LEES OOK
Zo kies je het perfecte hoofdkussen

Tekenen dat je hoofdkussen aan vervanging toe is

Er zijn een aantal makkelijke indicatoren waaraan je kunt zien dat een hoofdkussen aan vervanging toe is. Die kun je niet alleen zien, maar ook voelen. Houd rekening met de volgende dingen: 

  • Het kussen heeft grote plekken of is geel uitgeslagen door zweet en lichaamsoliën
  • Het kussen moet regelmatig worden opgeklopt om ‘m in de goede vorm te krijgen
  • De vulling van het kussen is gaan klonteren of scheidt zich continu van elkaar
  • Je slaapt er minder goed door
  • Je wordt vermoeid wakker
  • Je wordt wakker met pijnlijke nek of schouders

LEES OOK
Zo verleng je de levensduur van een matras én slaap je beter

Makkelijk check-up

Naast bovenstaande indicatoren zijn er ook trucjes waarmee je makkelijk en snel kunt checken of een kussen aan vervanging toe is. Leg het hoofdkussen bijvoorbeeld plat op de hand. Hangt-ie meteen? Dan is de kans groot dat het kussen versleten is en dus aan vervanging toe is.

Door het kussen dubbel te vouwen, test je de veerkracht van het kussen. Klapt het kussen meteen terug in zijn originele vorm? Dan is-ie nog tiptop in orde. Mocht het kussen er slapjes en dubbelgevouwen bij blijven liggen, dan is-ie overduidelijk aan vervanging toe.

De levensduur van een hoofdkussen verlengen

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de levensduur van een kussen te verlengen. Zo is het altijd een goed idee om een kussenbeschermer te gebruiken. Ook wel een molton voor een hoofdkussen. Dit zorgt voor een extra laag tussen het kussen en de kussensloop. Deze beschermer zal het zweet en andere vuiligheden opvangen, waardoor het hoofdkussen zelf langer meegaat.

Daarnaast is het zaak om een kussen elke dag op te kloppen en zeker eens per week te laten luchten. Zo kan eventueel vocht een uitweg vinden en behoudt het kussen langer zijn vorm.

Naast het opkloppen en luchten is het belangrijk om een hoofdkussen zo nu en dan te wassen. In elk geval eens per jaar. Check van te voren even goed of het kussen in de wasmachine kan. Laat het anders over aan een stomerij. 

LEES OOK
Weer fris en fruitig: zo kun je je kussen wassen

nog meer: slaapkamer