Kledingkast opruimen? Werk in 8 stappen naar een opgeruimde garderobe

beeld vtwonen Beeld

De kledingkast opruimen, je ontkomt er niet aan. Hoe goed je ook je best doet, vroeg of laat puilt ie weer uit, met omgevallen stapels en bergen kleding op de bodem van de kast. Het overkomt iedereen weleens. Je doet er goed aan een aantal keer per jaar met de bezem door de kast heen te gaan. Waar te beginnen? Met deze acht stappen heb je een opgeruimde garderobe in no time.

Lees verder onder de advertentie

Stap voor stap naar een opgeruimde garderobekast

Is je kast een explosie van kledingstukken in verschillende maten, stijlen en seizoenen? Dan is het doel van vandaag een opgeruimde kledingkast waaruit je alles in een mum van tijd tevoorschijn vist. Met acht stappen ben je er:

Stap 1

Haal alles uit de kast. Van boven tot onder: alles gaat eruit.

Stap 2

Sorteer alle kledingstukken op soort. Broeken bij broeken, truien bij truien, rokken bij rokken. Je kunt daarna ook sorteren op kleur (bijvoorbeeld zwarte broek bij zwarte broek, blauwe broek bij blauwe broek etc.). Sorteer ten slotte op seizoen: voor dikke wintertruien is er zomers geen plek gereserveerd in de kast.

Stap 3

Welke kleding heb je langer dan een jaar niet meer gedragen? Vraag je van die kledingstukken af ze hun plek in de kast nog wel verdienen. Misschien is het tijd om afscheid te nemen. Dit geldt ook voor kleding die je niet meer past en voor kapotte kleding: (laten) maken of weg ermee.

Stap 4

Kom jij na elke winkelsessie thuis met weer een sjaal of de zoveelste little black dress? Dan heb je mogelijk te maken met een kleding tic. Geen zorgen, je bent nog te redden. Het enige wat je moet doen is de kledingkast aan een kritische blik onderwerpen en alles met een dubbelganger (of drie) vaarwel te zeggen.

Stap 5

Does it spark joy?’.Volgens opruimgoeroe Marie Kondo is dat de vraag om jezelf te stellen bij elk item in huis dus ook bij het opruimen van de kledingkast. Is het antwoord nee, dan kan het weg. Zie zo, dat ruimt op.

Stap 6

Je hebt als het goed is wat ruimte gecreëerd. Dan is het nu tijd om die ruimte slim in te delen voor de kleding die mag blijven. Hang kleding zoveel mogelijk op en hang in ieder geval de kreukgevoelige kledingstukken op aan een hanger. De rest kan opgevouwen op stapeltjes of a la Marie Kondo rechtop in opbergmanden.

Stap 7

Met behulp van manden, multihangers en ladeverdelers kun je kastruimte efficiënt benutten. Alles over het indelen van de kledingkast vind je op deze pagina.

Stap 8

Zet het zwart op wit. Doe als winkeliers doen en noteer de inventaris wanneer je de kledingkast gaat opruimen. Schrijf op hoeveel witte shirts je hebt, hoeveel korte rokken, hoeveel maxi jurken, enzovoort. Hang het velletje papier aan de binnenzijde van de kastdeur. Je zult jezelf nooit meer horen verzuchten dat je niets hebt om aan te trekken. Maak er ook een digitale versie van die je bij elke winkelsessie tevoorschijn kunt toveren. Zo kun je meteen zien of je die groene zomerjurk écht nodig hebt, of dat je er misschien al een hebt liggen. Hiermee voorkom je dat de kast binnen een mum van tijd weer vol dubbele items ligt.

Waarom zou je de kledingkast opruimen?

  • Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd en een opgeruimd hoofd is een leeg hoofd, waarin er ruimte is om creatief en productief te zijn.
  • Door op te ruimen in huis, voel je je zelfs gelukkiger. We verzinnen dit niet: Amerikaanse onderzoekers toonden aan dat een rommelige leefomgeving leidt tot verhoogde stress levels. Een opgeruimd huis draagt bij aan een gevoel van controle wat maakt dat je je gelukkiger kunt voelen. Lees meer over waarom opruimen gelukkig maakt.
  • Als de kledingkast netjes is dan zie je als het goed is in één oogopslag wat je hebt. En dat is vast meer dan je gedacht had. Zo bespaar je, want misschien is de volgende aankoop toch niet nodig.
  • Kledingstukken blijven langer mooi aan hangertjes en desnoods op stapeltjes dan bij elkaar in een prop op de bodem van de kast.

Het kledingrek is een elegante manier om kleding uit te stallen

beeld vtwonen Beeld

Slecht gekast

Heb jij het te doen met een slaapkamer van bescheiden formaat en kun (of wil) je daarom geen kast kwijt? Er zijn gelukkig tal van opbergoplossingen waar geen kledingkast bij komt kijken. Zo is het kledingrek een elegante manier om kleding uit te stallen. Eén voordeel is alvast dat alle kleding hangt, wat fijn is voor het overzicht en tegen het kreuken. Werp er een mooi kleed overheen om het stofvrij te houden en de kleding een beetje uit het zicht te werken.

LEES OOK
Zo haal je het meest uit de kleine slaapkamer

Met een archiefkast of boekenkast zou Marie Kondo wel raad weten: opbergbakken! Met kleding strak opgevouwen, rechtop en naast elkaar in een bak bezuinig je op ruimte én houd je kleren netjes opgeruimd. Omgevallen stapels zijn verleden tijd, voorgoed.

Weg is weg?

Waar laat je de kleding die weg mag? Onze suggestie is: weggeven of verkopen. Dat is wel zo duurzaam. Bij de kringloop is er vast iemand heel blij met jouw opruimwoede. En die spijkerbroek die al heel lang niet meer lekker zat kan wel eens een lang tweede leven beschoren zijn bij een ander. Dus óp naar de vlooienmarkt en de hoogste bieder. Houd je er zelfs nog wat aan over, behalve een heerlijk opgeruimde kledingkast.

Shop opbergers

Bron: Beeld 1: vtwonen 07-2018 | styling Fietje Bruijn | fotografie Alexander van Berge. Beeld 2: vtwonen 11-2014 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Alexander van Berge

Lees verder onder de advertentie