Marie Kondo deelt verrassende tip voor een opgeruimde kledingkast

beeld vtwonen Beeld

Marie Kondo is weer helemaal terug. Nu ze haar eigen show ‘Tidying Up with Marie Kondo’ op Netflix heeft, wordt er wereldwijd weer geestdriftig opgeruimd. Ook zin in om met een schone lei te beginnen? De opruimgoeroe deelt een slimme tip voor al wie z’n kleerkast wil opfrissen.

Lees verder onder de advertentie

Herinneringen

We kennen Marie Kondo vooral om haar gevleugelde uitspraak: ‘Does it spark joy?’. Wanneer het aankomt op het uitmesten van kledingkasten, gaat de Japanse echter iets anders te werk.

Waarschijnlijk kan je wel honderden dingen verzinnen die leuker zijn dan het opruimen van je kleerkast. Halverwege heb je geen zin meer, maar moet je wel omdat je bed gelijkenissen vertoont met een Napelse vuilnisbelt. Of je bent blijven steken bij een tien jaar oude jurk die heel wat herinneringen oproept (en je moet natuurlijk even proberen of-die nog past).

Altijd goed om te hebben: opbergmanden. Handig voor de was of om sokken in te bewaren. Deze exemplaren zien er ook nog eens mooi uit.

Lees verder onder de advertentie

Schuldgevoel

Bij het opruimen van je kleerkast komt vaak ook een schuldgevoel kijken. Items met de prijskaartjes er nog aan, items die je cadeau hebt gekregen, stukken die veel te duur waren om nu zomaar weg te gooien… Volgens Marie Kondo kan je verder kijken dan dat schuldgevoel door je af te vragen welk doel dat item gediend heeft. Bij elk kledingstuk sta je even stil om je af te vragen wat het je gebracht heeft.

Ideaal om in één oogopslag te zien wat je hebt: een kledingrek.

“Zelfs als je een outfit nooit gedragen hebt, heeft het je een waardevolle les geleerd over wat bij je past. Daarom moet je het altijd bedanken voor je’m weggooit”, legt Kondo uit. Je bezit bijvoorbeeld nog steeds die soulbroek uit 1975 die al jaren niet meer past, totaal versleten is en allang je stijl niet meer is. Je missie? Denk aan hoe trots je was toen je de broek droeg en alle bijkomende leuke herinneringen. Daarna mag hij weg.

Lees verder onder de advertentie

“Een kledingstuk bedanken vermindert niet alleen het schuldgevoel van het weggooien, maar zorgt er ook voor dat je helder voor ogen hebt welke stukken in de toekomst wél in je leven passen.” Nog lang niet zo gek bedacht van Marie, toch?

Droom je van een rustige slaapkamer? Niemand ziet welke chaos achter een kleerkast met deuren schuilgaat.

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld: vtwonen 01-2018 | Fotografie Sjoerd Eickmans | Styling Marlies Does