Daarom wil je een luchtbevochtiger in de slaapkamer

Katoenen dekbedovertrek van vtwonen collectie Bold Stripe, kleur Green,140×200/220 cm € 59,95, 200×200/220 cm € 109,95, 240×200/220 cm € 119,95, 260×200/220 cm € 139,95 (ook verkrijgbaar in Peach). Op de buitenbank gestreept kussen Bold Round, gerecycled acryl en polyester, kleur Green, 40 cm (Ø) € 49,95, gestreept kussen Bold Square, gerecycled acryl en polyester, kleur Green, 45×45 cm € 44,95. M.m.v. sissy-boy.eu (fauteuil, rotan takken), nordal.eu (hanglamp, nachtkastje), loods5.nl/goods (houten bijzettafel), letoile.store (mok, wierookhouder, vloerkleed), mimiettoi.com (houten schaal, tafellamp). Overig privébezit. Beeld

Als mens slaap je gemiddeld een derde van je leven. Je kunt er dus maar beter voor zorgen dat je zo goed en gezond mogelijk je rust pakt. Een goed matras en rustige slaapkamer helpen al enorm. Maar wat je misschien nog niet wist, is dat een luchtbevochtiger in de slaapkamer ook kan bijdragen aan de gezondheid. En dat hoeft niet gelijk een knipperend bakbeest te zijn: er bestaan ook stijlvolle humidifiers. Maar waar is een luchtbevochtiger eigenlijk goed voor? En hoe werkt zo’n ding? Ontdek waarom je er een in de slaapkamer zou moeten hebben zodat je elke dag uitgerust wakker wordt.

Lees verder onder de advertentie

Wat doet een luchtbevochtiger?

In de lucht zit vocht. Hoeveel vocht, of waterdamp, dat is wordt uitgedrukt in een percentage. Hoe meer vocht er in de lucht zit, hoe hoger dat percentage. Bij een dikke laag mist zit je bijvoorbeeld op 100%, maar ook in tropische klimaten is de luchtvochtigheid erg hoog. Als de luchtvochtigheid laag is, heb je met droge lucht te maken. Heb je last van droge lucht in huis? Dan biedt de luchtbevochtiger uitkomst. Dit apparaat voegt vocht toe aan droge lucht en zorgt dat het niveau in huis tussen de 40% en 60% zit, de optimale luchtvochtigheid in de slaapkamer.

Waarom zou je een luchtbevochtiger in de slaapkamer willen?

Vooral in de winter kun je last hebben van droge lucht in huis. De verwarming staat te loeien en de ramen blijven dicht, waardoor je de ruimte minder goed ventileert. Door en te lage luchtvochtigheid kun je last krijgen van een droge huid, prikkende ogen, gebarsten lippen, hoofdpijn en keelpijn. Omdat je longen minder zuurstof uit droge lucht kunnen opnemen, loop je ook het risico dat astma en allergieën erger worden. Wist je dat een lage luchtvochtigheid ook invloed heeft op het huis en interieur? Houten meubels, vloeren, kozijnen en zelfs muziekinstrumenten zijn niet blij met droge lucht. Dit kan het materiaal namelijk uitdrogen waardoor het krimpt en barsten kunnen ontstaan. En dan nog de groene of harige vrienden thuis: kamerplanten en huisdieren hebben ook baat bij een betere luchtvochtigheid. En met een humidifier in de slaapkamer zorg je ook dat je gezond slaapt, ontwaakt, werkt, baddert of leest.

LEES OOK
Wat is de ideale luchtvochtigheid voor de slaapkamer (en hoe bereik je die?)

Lees verder onder de advertentie

Dit zijn de beste luchtbevochtigers

De slaapkamer is een oase van rust, waar je de waan van de dag achter je laat. Ook ’s nachts wil je het liefst zo min mogelijk geluid, zodat je lekker wegdommelt. Een stille luchtbevochtiger in de slaapkamer is daarom wel zo fijn. Gelukkig hebben vrijwel alle humidifiers een extra stille nachtmodus. Let daarnaast ook goed op voor hoeveel vierkante meter de luchtbevochtiger is geschikt. Heb je een slaapkamer van 20 m2? Koop dan een luchtbevochtiger die net wat meer ruimte aankan dan nodig, bijvoorbeeld 25 m2.

Goed om te weten: er zijn drie soorten apparaten die elk op een andere manier de lucht bevochtigen:

  • Stoombevochtigers werken met stoom en hebben geen speciaal filter nodig. Ze zijn door de hete stoom minder geschikt voor huizen met kinderen of huisdieren, omdat zij zich aan de stoom kunnen verbranden.
  • Koudwaterverdampers werken door water op een natuurlijke manier te verdampen en zijn ook nog eens energiezuinig. Dit type werkt wel met filters die je moet vervangen.
  • Ultrasone bevochtigers werken met ultrasone trillingen waardoor waternevel ontstaat. Deze nevel wordt in de ruimte geblazen om droge lucht te bevochtigen. Deze luchtbevochtigers zijn over het algemeen wat luidruchtiger dan de andere soorten dus minder geschikt voor de slaapkamer.
Lees verder onder de advertentie

De meeste luchtbevochtigers kun je ook gebruiken als olie diffuser. Met een paar druppels heerlijk geurende olie in het waterreservoir creëer je een warm spa-gevoel. En wie denkt dat luchtbevochtigers enorme apparaten zijn, heeft het mis. Je hebt ook compacte, stijlvolle humidifiers die juist goed tot hun recht komen en zelfs niet misstaan op een dressoir in de slaapkamer. Denk aan witte of zwarte kubussen op metalen voeten of luchtbevochtigers met meer natuurlijke ronde vormen op houten poten. Zoek je een luchtreiniger én bevochtiger in een voor in de slaapkamer? Ook die bestaan, al zijn deze over het algemeen iets duurder. Lees meer over het behalen van de ideale luchtvochtigheid in de rest van het huis.

Zo herken je een te hoge luchtvochtigheid in de slaapkamer

Misschien wel net zo vervelend: te veel vocht in de lucht. Dit herken je bijvoorbeeld aan ramen die vaak beslagen zijn. Bij 60% en hoger spreek je van een hoge luchtvochtigheid. Veel vocht zorgt voor schimmel en geeft bacteriën meer kans om te overleven. Het bevordert ook je nachtrust niet bepaald. Door hoge luchtvochtigheid kan de lucht benauwd aanvoelen. Niet fijn in warm weer en zeker niet tijdens het slapen. Hier kan een luchtbevochtiger je helaas niet bij helpen. Wel kun je de slaapkamer goed luchten door ramen open te zetten of door ventilatie te plaatsen. Met deze 5 tips voorkom je beslagen ramen in de slaapkamer.

Bron: vtwonen 05-2022 | styling Danielle Verheul | fotografie Richard Smit

Lees verder onder de advertentie