Berg spullen stijlvol op in een open kledingkast

Kledingrek DIY, je leest hier hoe je ‘m zelf kunt maken. Spiegel € 49,99 (hm.com). Leren beige muiltjes € 89,-, fabric spray € 12,-, fles delicate detergent € 9,-(stories.com). Bruin suède loafers € 150,-, leren gympen Veja Campo € 125,-, gevlochten tas € 89,-, beige linnen blouse met korte mouw € 49,-, bruine linnen blouse € 49,-, witte blouse met lange mouw € 79,-, juten vloerkleed,70×150 cm € 59,- (arket.com). Linnen dekbedovertrek, kleur Tabak, 240×220 cm € 79,99 (zarahome.com). Gestreepte jurk beige/wit € 79,95 (studione9en.nl). Kledinghangers per 5 stuks € 3,99 (ikea.com). Overig privébezit. Beeld

Wie aan een open kledingkast denkt, beeldt zich misschien al snel een rommelig tafereel in. Om een open kledingkast opgeruimd te houden is het belangrijk om alle kleding en accessoires goed te ordenen en op te bergen. Zo blijft de open kast netjes en stofvrij. Op zoek naar meer tips en inspiratie? Ontdek de voor- en nadelen van een open kledingkast en hoe je ’m zo mooi mogelijk indeelt.

Lees verder onder de advertentie

De verschillende soorten

Van een vrijstaande kledingkast met lades tot een open garderobekast in de hal: open kasten zijn er in allerlei soorten en maten. De open inloopkast is misschien wel de meest bekende. Dit is een grote, open kast waar je – zoals de naam al doet vermoeden – in kunt lopen. Een inloopkast is meestal weggelegd voor groter huizen waar meer dan genoeg ruimte is voor een aparte kledingkamer. Vaker zie je de vrijstaande open kledingkast of een open inbouwkledingkast. Een vrijstaande kledingkast kan makkelijk worden verplaatst. Als je minder ruimte hebt is dit toch een stijlvolle manier om kleding en accessoires op te bergen. Een open inbouwkledingkast zit vast in de ruimte maar is stukken kleiner dan een inloopkast. Een andere oplossing is een open hangkast om kleding in op te bergen. Dit is vaak een hangend frame met ruimte voor kleding en accessoires, net zoals je bijvoorbeeld in kledingwinkels ziet.

De voordelen

 • Een van de grootste voordelen van een open kledingkast is dat je alle kleding en accessoires in één oogopslag ziet. Hierdoor zie je gemakkelijk welke kleding je allemaal hebt. Dit bespaart je ’s ochtends de nodige stress en het voorkomt dat je verborgen kledingparels – die in een gesloten kledingkast normaal worden bedolven – vergeet.
 • Een open kledingkast kan een ruimte stijlvoller maken, vooral als je de kast goed organiseert en netjes houdt. Gebruik kleerhangers, manden en andere opberg-oplossingen om kleding en accessoires georganiseerd te houden. Zo vind je gemakkelijk wat je nodig hebt en stal je tegelijkertijd de boel mooi uit.
 • Een ander voordeel is dat het ruimte kan besparen in huis. Omdat er geen openklappende deuren nodig zijn, is een open kledingkast vaak compacter dan een traditionele gesloten kast. Dit is vooral handig in kleinere ruimtes.

De nadelen

 • Een van de grootste nadelen van een open kledingkast: hij verzamelt sneller stof en vuil dan een gesloten kast. Dit is vooral een probleem als je veel stoffen kleding en accessoires hebt die makkelijk pluizen. Een oplossing is om een pluisroller of speciale tondeuse voor pluizen te kopen. Hiermee krijg je de kleding snel weer stof- en pluisvrij. Het is ook vooral een kwestie van de kledingkast goed schoonmaken en regelmatig stofzuigen. Zo heb je minder last van stof in huis.
 • Een ander nadeel is dat het de privacy mist die een gesloten kast biedt. Als je persoonlijke spullen of kleding hebt waarvan je niet wilt dat anderen ze zien, is een open kledingkast misschien niet de beste optie. Kies in dat geval voor een deels open kledingkast en deels gesloten. De spullen die je wilt verbergen, stop je in het gesloten deel.
 • Tot slot is een open kledingkast beperkt in hoe je kleding en accessoires kunt opbergen als je gaat voor een stijlvol eindresultaat. Omdat je alles ziet, kun je niet zomaar elke mand of doos gebruiken. Dit maakt het misschien lastiger om items zoals schoenen of hoeden op te bergen, die niet goed passen op hangers of in manden.
 • Als je niet zo van het netjes opvouwen en ophangen bent, kan zo’n open kast al snel een doorn in het oog worden. Train jezelf er dus in dat je kleding altijd netjes opbergt.
Lees verder onder de advertentie

5 tips en ideeën

 1. Houd de open kledingkast georganiseerd en opgeruimd. Gebruik organizers zoals bakken, dozen en verdelers om kleding en accessoires slim in te delen. Dit maakt het gemakkelijk om items te zien en te pakken en zorgt ervoor dat de ruimte er verzorgd en beter uitziet. Of ga voor een open kledingkast met lades. Wil je de kledingkast opruimen? Werk in 8 stappen naar een opgeruimde garderobe.
 1. Kies de juiste kleur. Om de open kledingkast een samenhangende en stijlvolle look te geven, kies je een passend kleurschema. Je kunt kleuren kiezen die bij de rest van het interieur passen of je gaat voor een gedurfde en levendige look door contrasterende kleuren te gebruiken. Bij een open kast in de slaapkamer is het belangrijk om rust te bewaren. Dit zijn de meest rustgevende kleuren voor de slaapkamer.
 1. Gebruik verlichting. Goede verlichting is essentieel voor het creëren van een stijlvolle én praktische kledingkast. Gebruik een plafondlamp om de ruimte gelijkmatig te verlichten en overweeg om led-spots toe te voegen om specifieke gebieden of items uit te lichten. Dit maakt het gemakkelijker om kleding en accessoires te zien en zorgt voor een classy look.
Lees verder onder de advertentie
 1. Maak het persoonlijk. Een open kledingkast mag heus gezien worden. Wees niet bang om de kast naar je persoonlijke smaak te stylen door accenten en accessoires toe te voegen. Gebruik schapenvacht hangers, rieten manden en andere opbergoplossingen met een unieke stof of textuur. Of voeg planten, een beeldwerk, grafisch kunstwerk of andere stijlvolle items toe om de open kledingkast meer als een samengestelde ruimte te laten voelen.
 1. Investeer in stijlvolle kleerhangers. Als de open kast in de slaapkamer staat maken hangers een groot verschil voor de uitstraling. Gebruik hangers die stevig zijn en de kleding niet beschadigen en overweeg om hangers in verschillende stijlen en materialen te gebruiken voor de afwisseling.

Of het nu gaat om een open kast in de slaapkamer of de hal: netjes houden is een must. Duik de kast verder in voor meer inspiratie: de kledingkast optimaal indelen doe je zo.

Lees verder onder de advertentie

Shop opbergers

Bron: Beeld: vtwonen 08-2021 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans | uitvoering Richard van Meerveld