Zo maak je het vieste deel van de keuken schoon
Haal je regelmatig een doek over het keukenblad? Of boen je de gootsteen wel eens grof? Het gebruikte doekje wordt netjes in de was gedeponeerd, wel zo hygiënisch. Alleen hoe vaak maak je eigenlijk de kruidenpotjes schoon? Dit is hoe vaak je dat zou moeten doen.
Vieze kruidenpotjes
De meeste bacteriën bevinden zich op en om de kruidenpotjes, zo blijkt uit een onderzoek. Dan de confronterende vraag: wanneer was de laatste keer dat je jouw kruidenpotjes hebt schoongemaakt? Als je het antwoord daar niet op weet, is het waarschijnlijk hoog tijd om eens een sopje te maken. Wat het een vies verhaal maakt, is dat een kruisbesmetting op de loer ligt. De meest besmette oppervlakken in de keuken blijken na de test niet handgrepen of de kraan te zijn, maar de potjes met kruiden die je gebruikt tijdens en na het bereiden van een gerecht.
Schoonmaken
Geen zorgen, je hoeft niet bang te zijn dat je direct een voedselvergiftiging krijgt omdat je al een tijd de kruidenpotjes niet hebt afgenomen. In het onderzoek wordt uitgegaan van een zogenaamde worst case scenario.
Een goede tip is niet alleen om de kruidenpotjes schoon te maken tijdens de wekelijkse boensessie in de keuken, maar ook om tijdens het koken je handen te wassen. Dus niet enkel daarvoor en erna. Als de potjes in aanraking komen met bijvoorbeeld rauw vlees en eieren, is het verstandig om ze tussendoor af te nemen met een doek en een warm sopje met schoonmaakmiddel. En als je er echt voor wilt gaan, gebruik je daarna een desinfecterende spray.
Je las een artikel van Libelle. Libelle.nl is dé website voor alles wat vrouwen willen weten van persoonlijke verhalen tot handige lifehacks. Van entertainment tot koninklijk nieuws.
Lees hier meer over de artikelen van andere titels op vtwonen.be.
Bron: Beeld: Styling Studio Marit Saladini | Fotografie Peggy Janssen | stylingassistentie Paolo Roseti | tekst Libelle