Wel zo fris: zo verwijder je een rookgeur uit je huis en meubels

Behang Baroque R1151 (rebelwalls.com). Zeekleurige fluwelen driezitter Rodeo van BePureHome, 277 cm (vtwonen.be). Deense fauteuil links, wit met gouden vaas op tafel, lampvoet rechts naast de bank, kaars, ronde kandelaar op tafel, mok op de grond, plaid op de fauteuil (loods5). Witte stof Ditte voor het raam (ikea.com). Kussens van links naar rechts alle stoffen per meter: Manipur van Designers Guild groot kussen van Designers Guild, kussen met bedrukte stof van Nobilis, langwerpig kussen van Nobilis-stof, blauw kussen, stof van Osborne & Little, klein roze kussen Rivoli van Designers Guild (wva). Lampenkap van stof Brooks van Zoffany, (barbaraemmy.com). Tafel met marmeren blad (bolia.com). Lage witte salontafel, roze kleed 140×200 cm, roze en blauw notitieboek, voorraaddoos op de grond, sierobject in raamkozijn (hay-amsterdam.com). Kom op salontafel (zarahome.com). Matglazen vaas met takken (homestede). Overig privébezit. Beeld

Heb je een tweedehands parel op de kop getikt, ga je een (huur)huis intrekken of moet je de grote schoonmaak doen na een feestje? De geur van sigaretten kan hardnekkig zijn. Met deze tips krijg je rookgeur uit je huis en meubels.

Lees verder onder de advertentie

Laten luchten

Ventilatie is key als het om rooklucht gaat. Of je nou een feestje hebt gehad met rokers, of een huis gaat betreden waar veel is gerookt: die ramen moeten open. Het liefst zo lang mogelijk en tegenover elkaar. Zo tocht de boel lekker door en verdwijnt een groot deel van de muffe lucht al naar buiten.

Ook meubels kun je buiten zetten om flink door te laten luchten. In sommige producten blijft een rookgeur tenslotte sterker hangen dan in andere. Boeken zijn bijvoorbeeld echte vasthouders van rooklucht. Heb je een flinke boekencollectie? Dan kan het nodig zijn om ook deze te laten luchten. Bekijk wel altijd even de weersvoorspellingen voordat je de gehele inboedel in de tuin zet.

Boenen maar

Als er een rooklucht in huis hangt, is het tijd voor een grote schoonmaakbeurt. Zeker als je een rookgeur wilt laten verdwijnen in een huis waar jarenlang gerookt is. Er mogen geen hoeken of kieren worden overgeslagen, want flink doorroken geeft een laag over álle oppervlakken in huis. Geel uitgeslagen muren bijvoorbeeld. Vergeet dus zeker geen ramen, kozijnen, plinten en andere vaste elementen in een huis mee te nemen in de schoonmaakbeurt. Je zou zelfs de muren af kunnen nemen, als deze een waterbestendige behandeling hebben gehad.

Lees verder onder de advertentie

Tip: voeg een scheut schoonmaakazijn toe aan het sopje. Azijn ruikt van zichzelf niet heel fris, maar neutraliseert een hoop geuren. Ideaal dus als je rooklucht wilt bestrijden. Je kunt een spons of doek gebruiken, maar een stoomreiniger maakt het nog vele malen makkelijker. Je kunt er de meeste oppervlakken mee behandelen en je krijgt de nicotine extra snel weg.

LEES OOK
Waarom een stoomreiniger onmisbaar is voor schoonmaakprinsen en -prinsessen

De kwast erover

In de meeste gevallen kun je een muur niet afnemen met een vochtige doek. Als je toch van een hardnekkige rookgeur af wilt, zit er maar één ding op: verven. In de meeste gevallen zorgt een nieuwe verflaag voor een blokkade van de rooklucht en ruikt een huis weer als nieuw aan. Zeker als je met meerdere lagen verf werkt, of een verf met extra dikke structuur gebruikt.

Lees verder onder de advertentie

Om er zeker van te zijn dat de verf korte metten maakt met de rooklucht, kan je de muur eerst goed afnemen met wat water en azijn. Aangezien je de boel toch al wilt oververven, is het geen probleem als er wat van de oude behandeling beschadigt of verdwijnt. Wel is het belangrijk dat de ondergrond goed is opgedroogd voordat je gaat verven.

Textiel reinigen

Rookgeur lijkt altijd extra snel in textiel te trekken. Gelukkig kun je de meeste kussenhoezen en plaids gewoon wassen. Soms zelfs de hoezen van de bank. Vergeet ook zeker niet de gordijnen mee te laten draaien in de wasmachine, en check altijd goed de wasvoorschriften van elk item.

Sommige textielproducten kun je helaas niet in de wasmachine stoppen, zoals vloerkleden, matrassen of tapijten. Ook hier kan een stoomreiniger de redder in nood zijn. Zeker in combinatie met de geur-neutraliserende azijn. Een andere optie is het item met een flinke hoeveelheid baking soda te bestrooien. De soda zuigt nare geuren als het ware op. Laat het een paar uur inwerken en zuig de witte poeder vervolgens op met de stofzuiger. Je zult zien dat het een groot deel van de stank wegneemt!

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Oude bank? Zo lijkt ie weer als nieuw

Geur neutraliseren

Om er vervolgens zeker van te zijn dat de rookgeur écht uit huis verdwijnt, kan je allerlei huis-tuin-en-keukenmiddeltjes inzetten. Houtskool is bijvoorbeeld een goede geur-neutralisator. Plaats verschillende schaaltjes met houtskool door het huis en laat het zijn werk doen. Hetzelfde geldt voor gemalen koffiebonen. Je hebt hier wel even geduld voor nodig, want je zult pas na enkele dagen verschil merken.

Er is ook een snellere methode: als je een paar in azijn ondergedompelde (hand)doeken in huis ophangt, trekt de rookgeur in de natte doeken. Ook perfect in te zetten na een avondje gourmetten.

Lees verder onder de advertentie

Rookgeur uit huis? De finishing touch

Nu het huis compleet is geneutraliseerd van alle geuren, is het tijd om de boel écht lekker te laten ruiken. Gebruik daar fijne geurkaarsen of -stokjes voor, of een roomspray. Wist je dat je die ook zelf kunt maken? Om nare geuren in de toekomst te voorkomen, kun je ook een luchtreiniger aanschaffen:

Voor de grote schoonmaak…

Bron: vtwonen 03-2020 | styling Liza Wassenaar | fotografie Alexander van Berge

Lees verder onder de advertentie