DIY: zo maak je een duurzame roomspray mét je favoriete geur

Handgemaakte tegels per m² vanaf € 3000,- (smink.studio). Hamam handdoek The Great Escape, 170×90 cm € 46,95 (hammam34.com). Bord van HKliving € 17,95 (vtwonen.be). Roomspray Zenology € 49,- (10dayslifestyle). Parfum A midnight stroll € 295,- (gucci.com). Borstel € 19,95, zeep € 17,-, wierook € 30,- (sukha). Beeld

Roomsprays zijn ideaal als je je huis in no-time lekker wilt laten ruiken. Heerlijk na een goede schoonmaakbeurt of als er onverwachts bezoek voor de deur staat. Maar ook handig voor in het kleinste kamertje. Je kunt roomsprays met heerlijke geuren scoren, maar zelf maken is leuker én nog duurzamer ook. Double score!

Lees verder onder de advertentie

Luchtverfrisser of luchtvervuiler?

Roomsprays en luchtverfrissers zijn heerlijk en een ideale manier om je huis van je favoriete geur te voorzien. Een geur is immers vrij bepalend voor de sfeer in huis en kan een ruimte direct vertrouwd laten aanvoelen. Het enige nadeel? Veel roomsprays worden eerder als luchtvervuilers gezien, omdat er allerlei chemische stoffen inzitten.

Schadelijke stoffen

Een aantal van deze stoffen zijn onder andere tolueen, formaldehyde en benzeen. Het inademen van deze stoffen kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Maar omdat deze stoffen ook in de lucht terechtkomen, kunnen ze ook schadelijk voor het milieu zijn. Met alle nadelige gevolgen van dien.

Gelukkig houdt het niet in dat je níet meer kunt sprayen met je favoriete geur. Want je maakt namelijk heel gemakkelijk zelf een roomspray, zonder chemische stoffen. En je voegt er in een handomdraai een geur naar keuze aan toe.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Met zelfgemaakte geurstokjes ruikt het altijd naar je favoriete parfum

Dit heb je nodig om zelf roomspray te maken:

Je moet het een en ander in huis halen om een eigen roomspray te maken, maar als je de benodigdheden eenmaal in huis hebt, is het zo gepiept!

  • Een spray flacon, zoals deze van Dille & Kamille
  • Etherische olie naar keuze
  • Gedestilleerd water
  • Alcohol (70% gedenatureerde alcohol is te gebruiken, maar ook wodka volstaat prima. Als de alcohol maar geurloos is)
Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld


Je eigen roomspray maken doe je zo

  1. Vul de heft van de sprayflacon met het gedestilleerde water. We gebruiken gedestilleerd water omdat de spray dan veel langer goed blijft. Je kunt ook gewoon kraanwater gebruiken, maar de spray zal dan minder lang meegaan.
  2. Vul de andere helft van de flacon met de alcohol. Je kunt zoveel roomspray maken als je wilt, als de verhoudingen maar 50/50 zijn. Dus een deel water en een deel alcohol. Je voegt de alcohol toe aan het mengsel omdat de olie anders niet met het water mengt. Kies altijd voor een geurloze alcohol, omdat dit niet het eindresultaat van de roomspray in de weg gaat zitten.
  3. Nu is het tijd voor het leukste gedeelte: de geur toevoegen. Neem je favoriete etherische olie en voeg heel wat druppels aan het mengsel toe. Voor 200 ml roomspray gebruik je zo’n 30 druppels etherische olie. Hoe meer druppels, hoe sterker de roomspray ruikt.
  4. Draai nu de verstuiver weer op het flacon en schudt het flesje even flink door elkaar, tot alles goed gemengd is. Je roomspray is nu klaar. Makkelijk toch? Plak er nog een leuk label op om de geur te beschrijven.
Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Met deze tips ruikt jouw huis altijd fris

Roomspray mania

Nu je ziet hoe makkelijk je een eigen roomspray kunt maken, heb je misschien wel de smaak te pakken. Top, want je kunt voor elke kamer een eigen spray maken. Zo zijn bepaalde geuren weer fijn voor in het toilet of de badkamer. Denk aan bijvoorbeeld eucalyptus of een citrusgeur. In de slaapkamer is lavendel een uitkomst. Deze geur helpt je namelijk ontspannen en beter slapen.

Bron: vtwonen 10-2021 | styling Marianne Luning | fotografie Stan Koolen

Lees verder onder de advertentie