7x handige had-ik-het-maar-eerder-geweten schoonmaaktips
Heb je jouw huis de laatste tijd ernstig laten versloffen, omdat je a. geen zin, b. geen tijd en c. wel wat beters te doen had? Dan zijn tips van schoonmaakhelden altijd welkom om de boel een kickstart te geven en alles vanaf nu fris schoon en opgeruimd te houden. Van schoonmaken met koud water tot streeploos ramen wassen: hier komen de zeven handigste schoonmaaktips waarmee ook jij zo aan de slag kunt.
Schoonmaken met koud water
Een warm sopje is natuurlijk comfortabel voor de handen, maar heeft het ook nut? Nee. De meeste schoonmaakmiddelen worden ontworpen voor gebruik in koud water. Sterker nog: hun werking kan zelfs afnemen in warm water. Zeker bij het dweilen van de vloer is warm water zinloos. Door de dunne laag die wordt aangebracht op een groot oppervlak, koelt het water onmiddellijk af. Alleen voor het oplossen van vettigheid is warm water effectiever.
Niet te veel schoonmaakmiddel
Een flinke scheut schoonmaakmiddel in de emmer – en nog een beetje extra voor de zekerheid. We doen het waarschijnlijk allemaal wel, maar toch is het de moeite waard om de aanbevolen dosering op de fles aan te houden. Schoonmaakmiddelen zijn in een laboratorium getest op de ideale verhouding. Door te veel te gebruiken kan het schoongemaakte oppervlak vettig blijven waardoor vuil zich júíst sneller hecht.
Streeploos ramen wassen
Het geheim van streeploos schone ruiten? Dat zit ’m in de eerste plaats in een goede trekker. Het rubber slijt en droogt uit, net als bij de ruitenwissers van een auto, dus koop eens per jaar een nieuwe. Zo ga je te werk:
- Professionele glazenwassers wassen met water en Dreft. Jij vanaf nu dus ook.
- Zet het raam royaal in met een zogenaamde inzetter of inwasser (een raamwisser met vacht) of spons. Doe de Dreft direct op de natte spons of inzetter, dan schuimt het goed.
- Maak, terwijl het vuil op de ramen losweekt, de kozijnen schoon met een doek of spons, daarvoor kun je hetzelfde sop gebruiken.
- Neem met een vochtige, goed uitgewrongen schoonmaakdoek de kozijnen af en neem ook de buitenste rand van het glas mee (de hoek tussen het kozijn en het raam).
- Het is tijd voor de trekker. Heb je de glazenwassersswing niet in de vingers? Werk dan van links naar rechts en neem tussendoor het rubber steeds af met een doek.
- Verwijder met een doek het lekwater vanaf de onderkant van het kozijn.
Voor iedere vloer een andere aanpak
Voor alle vloeren geldt: regelmatig stofzuigen. Zand en vuil hebben een schurende werking op de vloer, zeker als je binnen met schoenen aan rondloopt. Toch heeft elke soort vloer weer zijn eigen do’s en don’ts. Een lijstje van de meest voorkomende vloeren en de juiste aanpak:
- Hout: vraag advies aan een vloerenboer. Gebruik alleen schoonmaakmiddelen die geschikt zijn voor houten vloeren.
- PVC: gebruik hiervoor een middel dat geen zeepresten achterlaat. Dus geen groene zeep of allesreiniger, die maken de vloer dof. Er zijn speciale pvc-reinigers te koop.
- Tapijt: stofzuigen, stofzuigen, stofzuigen. En huur eens per jaar een sproei-extractiemachine bij de bouwmarkt. Die spoelt het tapijt als het ware – je schrikt je rot als je ziet hoeveel zwart water er dan af komt. Deze methode is niet geschikt voor wollen tapijten.
- Laminaat: onthoud dat laminaat heel slecht tegen vocht kan, dus dweil niet te nat en niet te vaak – afhankelijk van het gebruik natuurlijk. Zo blijft de vloer zo lang mogelijk in goede conditie.
- Plavuizen: gebruik een speciale tegelreiniger, anders blijft er een vettige laag achter dat strepen veroorzaakt en blijft vuil sneller aan de vloer plakken.
- Natuursteen: vraag advies aan een specialist. Elke steensoort heeft zijn eigen onderhoudsmethode. Het is in elk geval belangrijk om op kalkhoudende materialen zoals marmer en terrazzo voorzichtig te zijn met zuren. Schoonmaakazijn is dus een no go.
Deze 4 schoonmaakmiddelen heb je nodig
Schoonmaken met alleen water is meestal niet voldoende. Een schoonmaakmiddel verbreekt de oppervlaktespanning van water waardoor het water beter uitvloeit, beter in het vuil dringt en minder vlekken achterlaat na het opdrogen. Met deze vier schoonmaakmiddelen in de kast is elke klus mogelijk:
- Allesreiniger: voor het afnemen van kasten, planken, de trapleuning en vensterbank.
- Keukenreiniger: als ontvetter voor het fornuis en de oven.
- Badkamerreiniger: voor het ontkalken van de douche, tegelwanden, kranen en de wc.
- Vloerreiniger: afhankelijk van het type vloer, maar vooral voor houten vloeren is een speciale vloerreiniger essentieel.
Bleekmiddel en schoonmaakazijn reinigen ook, maar echt nodig zijn deze krachtpatsers niet. Zeker gezien hun impact op het milieu zijn minder belastende middelen een betere keus, maar los daarvan is het gebruik ervan ook voor jezelf niet zonder risico’s. Mixen met andere schoonmaakmiddelen – of met elkaar – kan namelijk giftige dampen en gassen opleveren, zoals chloorgas en chloramine. En die kunnen leiden tot ademhalingsproblemen, irritatie van de ogen, brandwonden in de keel en zelfs bewusteloosheid.
Afval scheiden zonder rommel
Dat zoiets simpels als afval scheiden het milieu naar een hoger niveau tilt, geeft een goed gevoel. Maar waar moet al dat opgespaarde afval worden bewaard? Investeer in een mooie afvalbak met meerdere compartimenten, dat motiveert meteen iedereen in huis om afval te scheiden. Kies er een met uitneembare groenbak of zet een kleine groenbak op het aanrecht dat je regelmatig in de kliko leeg kiepert.
Maak daarnaast in een hal- of trapkast verzamelbakken voor glas, plastic en papier. En zorg voor zo min mogelijk papier in huis. Veel bedrijven sturen ook post via de mail en de krant kan ook online worden gelezen, net als folders.
Duurzaam schoonmaken
Schoonmaken zonder de wereld om zeep te helpen? Controleer het etiket op het Europees Ecolabel, dan weet je zeker dat het middel geen schadelijke stoffen bevat, niet giftig is voor waterorganismen én dat de verpakking recyclebaar is. ZO schoonmaakmiddelen gaat zelfs nog een paar stappen verder. Ze zijn 100% natuurlijk, je koopt ze in geconcentreerde vorm en mengt ze zelf met water in flessen die je steeds opnieuw kunt gebruiken.
LEES OOK
10x de meest vergeten dingen tijdens het schoonmaken
Snelle opfrisser voor je huis
Krijg je visite maar ruikt het huis niet zo fris? Breng een pan water met een drup wasverzachter aan de kook en laat pruttelen. Het huis frist er letterlijk van op.
Meer schoonmaaktips
slaapkamer Je bed verschonen: zo vaak zou het eigenlijk moeten
badkamer Handdoeken mooi én zacht houden: dit is hoe je ze wast
badkamer Kitranden schoonmaken: zo worden ze weer als nieuw
schoonmaken 10 dingen die je kunt schoonmaken met scheerschuim
Bron: beeld: vtwonen 09-2021 | styling Liza Wassenaar | fotografie Alexander van Berge | tekst: dossier vtwonen 04-2022