Vlekken op de muur: zo maak je ze schoon

Vieze vingerafdrukken, gemorste koffie en onverklaarbare strepen… In een huis wordt geleefd en dat betekent ook: vlekken op de muur. Extra pijnlijk als er net een verse laag verf op zit. Hoe je die vervelende vlekken schoonmaakt? Nou, zo!

Vlek op vlek

Nu kun je natuurlijk een keer in de zoveel tijd een pot verf en een kwast pakken om alles bij te werken, maar vaak is schoonmaken al afdoende. Het belangrijkste met vlekken op de muur is dat je er op tijd bij bent. Wacht dus niet tot je een keer aan de grote schoonmaak gaat, maar verwijder de vlek zodra je hem ziet.

Vingerafdrukken op de muur

De meest voorkomende vlekken zijn vingerafdrukken van iemand die achteloos tegen een muur leunt of van kinderhandjes die overal aan zitten (ja, ook aan die pas gewitte muur…). Gebruik hiervoor een vochtig wegwerpschoonmaakdoekje zonder bleekmiddel. Deze doekjes bevatten een combinatie van een zeepmiddel en water, wat een reinigende functie heeft. Voordat je de vlek wegpoetst, doe je er goed aan om het doekje eerst te testen op een stuk muur zonder vlek. Pakt dit goed uit en geeft de muur niet af, dan kun je de vlek verwijderen.

LEES OOK
De beste verftips

Vetvlekken op de muur

Mocht er grover geschut nodig zijn, bijvoorbeeld om een vetvlek te verwijderen, leng dan een beetje ammoniak aan met warm water en doe dit op een doekje. Als niets lijkt te werken, zit er maar één ding op: toch de vlek overschilderen, maar dan met afwasbare verf. Daarmee maak je een muur weer makkelijk schoon zonder dat er een glanzende vlek achterblijft op een matte muur. Bekende merken zoals Sigma, Sikkens en Flexa verkopen schrobvaste verf klasse 1. Zo weet je zeker dat iedere vlek er eenvoudig af is te poetsen.

Verfvlekken op de muur

Er komen onbedoeld weleens verfspetters terecht op een stuk muur waar ze nou net níet moesten komen. Als de verf nog nat is, hoef je alleen maar zachtjes te deppen om de spetters weg te halen. Zijn ze al ingedroogd? Gebruik dan wat thinner. Helpt ook dat niet? Dan zit er niet anders op dan ze over te verven in de originele kleur.

Houd er rekening mee dat muurverf onder invloed van zonlicht vaak wat verkleurt. Dat betekent dat als je dezelfde verf gebruikt, deze meestal niet exact hetzelfde uitpakt. Om kleurverschil te voorkomen, ‘stip’ je de verf op en rond de spetters/vlekken voorzichtig bij met een kwast. Test ook hier eventueel eerst op een stukje muur op een onopvallende plek. Blijft er een duidelijk kleurverschil zichtbaar, laat dan verf op maat mengen bij een verfspeciaalzaak.

LEES OOK
Zo kies je de juiste verf

Schoonmaakhulpjes…

nog meer: schoonmaken