Welke verf heb ik nodig? Zo kies je de juiste

beeld vtwonen Beeld

Voordat je kunt beginnen met verven zijn er heel wat voorbereidingen die je moet treffen. Misschien wel een van de belangrijkste voordat je begint: de verf kiezen. En dat kan nog best lastig zijn als je niet weet welke verf je nodig hebt. vtwonen maakt het makkelijk(er) voor je.

Lees verder onder de advertentie

Drie-eenheid

Verf bestaat uit drie delen: een vast gedeelte en twee vloeibare delen. Het vaste deel is het pigment of de kleurstof. De vloeibare delen zijn het bindmiddel (olie, natuurlijke of synthetische hars) en de verdunner (meestal water of terpentijn) die verdampt.

Wat is wat?

  • Coatings is de verzamelnaam voor verf, vernis en beits.
  • Verf & lak zijn twee benamingen voor exact hetzelfde: pigmenthoudende producten.
  • Vernis is een blanke lak waar geen vulmiddel of pigment inzit.
  • Beits is een kleurproduct dat ervoor zorgt dat de houtstructuur zichtbaar blijft.

Grondverf

Grondverf is verkrijgbaar op water- en terpentinebasis en bevat meestal meer oplosmiddelen en minder vulstoffen en bindmiddelen. Voor houtwerk is het verstandig en goedkoper om eerst grondverf te gebruiken, voor muren is dit niet nodig.

Lees verder onder de advertentie

Lakverf

Lakverf wordt veel gebruikt voor het verven van bijvoorbeeld kozijnen en meubels. Op waterbasis is het geurarm, sneldrogend, niet vergelend en beter voor het milieu dan traditionele verf.

beeld vtwonen Beeld

De prijs per liter zegt weinig over hoe duur of goedkoop verf is.

Lees verder onder de advertentie

Acrylverf

Acrylverf is gemaakt op waterbasis en daarom alleen binnen te gebruiken. Voordelen: deze verfsoort is slijtvast, sneldrogend en milieuvriendelijk.

Latex

Latex is waarschijnlijk de meest voorkomende en gebruikte muurverf. Doordat het niet gepoederd is, kun je de muur makkelijk in een andere kleur overschilderen.

Krijt- en kalkverf

Krijt- en kalkverf zijn ideaal om een matte, authentieke uitstraling te creëren. Deze verf op waterbasis is erg geschikt voor het schilderen van muren en onbewerkt hout.

Lees verder onder de advertentie

Meters maken

De prijs per liter zegt weinig over hoe duur of goedkoop verf is. Belangrijker is het om te weten hoeveel vierkante meter je kunt schilderen met één liter, rekening houdend met het aantal lagen dat je nodig hebt voor een dekkend eindresultaat.

Ook handig:

Bron: Tekst: vtwonen 13 2020 - Illustratie: Josselin Bijl

Lees verder onder de advertentie