Verf tips

beeld vtwonen Beeld

De kozijnen of dat ene kastje verven? Dat doe je gemakkelijk zelf! Let wel even op welke verf of beits je gebruikt en hoe je de verf aanbrengt. Lees hieronder praktische verf tips van 101 Woonideeën.

Lees verder onder de advertentie

Soorten verf

Voor de afwerking van hout, beton, steen en metaal gebruik je verf. Dit ligt op het materiaal en heeft een grond- verf nodig. Verf is duurzamer dan beits en is er in hoog-, half- en zijdeglans. Vroeger beschermde hoogglans beter, tegenwoordig geldt dit alleen voor de betere verven. Verf op waterbasis is soms minder duurzaam dan andere verven, maar wel gezonder en minder milieubelastend. Een gemiddeld huis vraagt circa 5 liter grondverf en 5 liter verf. TIP: Op www.histor.nl kun je precies berekenen hoeveel je nodig hebt.

De prijs zegt natuurlijk niet altijd iets over de kwaliteit, maar ga niet te snel voor de goedkoopste optie. Een verf van professionele kwaliteit (circa € 45,-/750ml) blijft het langst mooi: zeven tot acht jaar. Bij goedkopere verf (circa € 20,-/750ml) is dat vier tot vijf jaar.

Soorten beits

Beits gebruik je alleen op hout, trekt in het materiaal en heeft geen grondlaag nodig. Beits bestaat er in transparant of dekkend. Verfbeits combineert de goede eigenschappen van verf en beits. High Solid verf bevat minder oplosmiddelen dan ‘gewone’ verf en is dus gezonder voor het milieu en om mee te werken.

Lees verder onder de advertentie

Verf tips

  1. Schilder niet als het te warm (> 25°C) of te koud is (< 10°C) en ook niet in volle zon, regen of mist. Houd het weerbericht dus goed in de gaten!
  2. Gebruik langharige, varkensharen kwasten. De vorm maakt eigenlijk niet zo veel uit. Wel geldt: hoe groter het oppervlak, hoe groter de kwast.
  3. Doop je kwast half in de pot, strijk hem af langs de binnen­rand en zet drie of vier strepen van boven naar beneden. Strijk ze uit van links naar rechts en strijk nog even na van onder naar boven. Een groot vlak verdeel je in kleinere vlakken die je net zo afwerkt. Met een roller doe je hetzelfde.
  4. Ga gemiddeld uit van drie lagen: een grondverflaag, een iets (5%) verdunde laklaag en een aflaklaag. Bij transparante beits is het afhankelijk van de gewenste tint: hoe meer lagen, hoe dekkender.
  5. Volg de houtnerf om zichtbare kwaststreken te voorkomen (ook bij rollers!). Schuur ook in deze richting.

Verfkwalen

Tijdens en na het schilderen kan het zijn dat het resultaat niet zo is dan hoe je had gehoopt. Bekijk hieronder hoe je een lelijk verfresultaat kunt voorkomen. Voor de meeste kwalen geldt: glad schuren en opnieuw beginnen…

  • Bladeren en blazen: Ontstaan op vochtig hout of in een ‘versteende’ verflaag (na 20 jaar).
  • Kratertjes en kralen: Ontstaan wanneer er nog stof-en/of vetdeeltjes op de ondergrond zaten. Gebruik schone doeken bij het ontvetten!
  • Schimmel: Boosdoeners zijn vocht, te hoge temperaturen en slechte ventilatie. Laten drogen, schimmel verwijderen, schimmeldodend middel toepassen, schuren, schilderen.
  • Mat slaan/witte waas: Schilderen bij een te hoge luchtvochtigheid en een dalende temperatuur (’s avonds!) kan dit euvel veroorzaken bij terpentine­ verdunbare alkydverven.
  • Kwaststrepen: Ontstaan bij te lang strijken of bij een te dunne laag van dikke verf. Gebruik voor grote vlakken eventueel iets verdunde verf.
  • Zakkers: Een te dikke laag verf of te sterk verdunde verf zakt uit.
Lees verder onder de advertentie

Stappenplan verven

Je weet nu welke verf je moet gebruiken en wat je vooral wel en niet moet doen tijdens het schilderen. Maar hoe gaat dat hele schilderen eigenlijk stap voor stap in zijn werk? Dat lees je in het Stappenplan houtwerk schilderen.