Stralend schoonmaken: zonnepanelen poetsen in 4 stappen

Vloerschrobber Vikan harde vezel 305mm wit – € 24,50 (Vikan), Flessen borstels (Mijn stijl), bad borstel rond groot (ZONE.DK), groente borstel rond (Dille & Kamille), douchewisser met Houder – Wit – 22 cm – € 54,95 – (ZONE.DK), Vershoudknijpers Eco Friendly – wit- 1,95 (Mijn stijl), schoenborstel – hout – 15 cm – 3,95 (Dille & Kamille), Veger en blik gerecycled plastic – grijs/groen- € 5,95 (Mijn stijl), schoonmaakborstel gerecycled plastic – grijs/groen – 5,59 (mijn stijl), Boender s-vorm – Beukenhout – 3,95 (Dille & Kamille), Wasbare katoenen vaatdoeken 3 stuks – saliegroen – L 27 x B 27 cm – 16,95 (ZONE.DK), anti vlekkenzeep Marsiglia – wit – 80g – 3,95 (Dille & Kamille), zeep terre de Somieres anti vlek – klei – 3,95 (Dille & Kamille), wasdroogballen – 3x 7,5 cm – wolvilt- 14,95 (Dille & Kamille), zeepvlokken – wit – 9,95 (Dille & Kamille). Beeld

Zijn de zonnepanelen vies geworden? Vaak is een flinke regenbui en wat wind genoeg om de panelen te ontdoen van bladeren, stof en vuil, maar soms is een poetsbeurt nodig. Als zonnepanelen te vies worden wekken ze namelijk minder stroom op. Wees niet bang: je hoeft echt niet maandelijks het dak op. En daarbij is het schoonmaken van zonnepanelen meestal geen moeilijk karwei.

Lees verder onder de advertentie

Waarom moeten zonnepanelen gereinigd worden?

Schone zonnepanelen zijn belangrijk voor een optimale werking. Vuil wordt door het zonnepaneel gezien als schaduw. Te veel hiervan blokkeert het licht, waardoor er minder zonlicht opgevangen wordt. Gelukkig valt het onderhoud reuze mee, maar het schoonmaken van zonnepanelen is soms nuttig om de opbrengst van de energie optimaal te houden. Wist je trouwens dat er ook kleine zonnepanelen bestaan? Handig als je nog op zoek bent naar zonnepanelen voor op een boot, camper of tuinhuis.

Het schoonmaken van zonnepanelen zelf doen of uitbesteden?

Wanneer zonnepanelen op een plat dak of bij een dakterras liggen kun je er zelf waarschijnlijk veilig bij. Het schoonmaken van zonnepanelen is meestal niet ingewikkeld, zolang je ze makkelijk kunt bereiken. Zijn ze moeilijker bereikbaar? Dan is het verstandig om een professional in te huren. Een gespecialiseerd bedrijf heeft het juiste gereedschap om zelfs moeilijk bereikbare zonnepanelen te reinigen. Het uitbesteden van deze klus kost je – afhankelijk van het bedrijf – tussen de € ​60 en € 120.

Waar maak je zonnepanelen mee schoon?

Als de zonnepanelen op een goed bereikbare plek liggen, heb je wellicht besloten om zelf de mouwen op te stropen. Zelf zonnepanelen schoonmaken doe je met een aantal hulpmiddelen:

Lees verder onder de advertentie
  • Zachte borstel: om zonnepanelen schoon te maken gebruik je een borstel met zachte haren. Hiermee verwijder je op milde wijze al het stof en vuil. Gebruik nooit borstels met harde haren om beschadiging te voorkomen.
  • Spons of doek: hiermee haal je hardnekkiger vuil zoals vogelpoep weg. Ook hier is het belangrijk dat je de zonnepanelen niet beschadigt, dus vermijd boenen met een schuurspons.
  • Tuinslang: een tuinslang met een zachte straal is handig om loszittend vuil weg te spoelen. Gebruik géén hogedrukspuit of harde sproeier.

Naast bovenstaand gereedschap is een aantal reinigingsmiddelen geschikt voor het schoonmaken van zonnepanelen. Blijf weg van agressieve producten, want deze tasten de coating van de zonnepanelen aan. Alleen waar maak je zonnepanelen dan wel mee schoon?

  • Lauwwarm water: meestal is het voldoende om de zonnepanelen te reinigen met kraanwater. Hebben de panelen een poetsbeurt nodig, maar heb je geen zin om hiervoor eerst naar de winkel te moeten? Draai dan gewoon de kraan open! Houd er wel rekening mee dat kalk in kraanwater mogelijk zorgt voor strepen, waardoor de zonnepanelen het zonlicht niet optimaal opnemen.
  • Gedemineraliseerd water: wil je zeker zijn van een streeploos resultaat? Dan is gedemineraliseerd water geschikt. Dit is water dat van alle zouten en mineralen is ontdaan. Dit water is ultiem geschikt voor het schoonmaken van zonnepanelen, omdat er geen strepen achterblijven. Gedemineraliseerd water koop je bij de bouwmarkt of de drogisterij.
  • Speciaal reinigingsmiddel: er zijn ook speciale producten te vinden bij de bouwmarkt voor het reinigen van zonnepanelen. Gebruik zo’n product als je te maken hebt met hardnekkigere vlekken zoals modder of vogelpoep en lauwwarm water niet helpt.
Lees verder onder de advertentie

In vier stappen stralend schone zonnepanelen

Heb je alle middelen verzameld dan rest er nog een belangrijke vraag: ‘hoe maak ik zonnepanelen schoon?’ Het schoonmaken van zonnepanelen doe je in vier simpele stappen:

1. Bereid de zonnepanelen voor

Veiligheid voorop: voordat je begint schakel je de omvormer van de zonnepanelen uit. Kom niet aan de bekabeling tijdens het schoonmaken en zet de zonnepanelen pas weer aan als je klaar bent met de klus. Vergeet dit laatste niet, anders wekken de panelen geen energie op. Zonde van al dat schoonmaakwerk.

Lees verder onder de advertentie

2. Verwijder losliggend vuil

Voordat je aan het schoonmaken slaat, bevrijd je de zonnepanelen eerst van losliggend vuil. Soms liggen er bladeren of opgehoopt zand aan de onderkant van de zonnepanelen. Dit haal je voorzichtig weg met een zachte borstel of bezem. Pas wel op voor harde stukken of stenen, want deze kunnen de coating van de zonnepanelen beschadigen.

3. Maak de zonnepanelen schoon

Lees verder onder de advertentie

Heb je het oppervlak vrijgemaakt, dan begint het schoonmaken van de zonnepanelen. Giet een emmer met het gedemineraliseerde of lauwwarme water voorzichtig over het paneel en beweeg met de borstel over het oppervlak. Je kunt de zonnepanelen ook schoonmaken met een tuinslang. Laat het water van de tuinslang in een boog op de panelen vallen. Waarschijnlijk verwijder je al het vuil op deze manier vrij gemakkelijk. Zie je nog restvlekken zoals vogelpoep? Hardnekkigere vlekken schrob je voorzichtig weg met een zachte spons of doek.

4. Borstel vuilresten weg

Het kan zijn dat er vuilresten in de hoeken van de zonnepanelen blijven liggen. Aan de onderkant van de panelen hoopt zich sneller vuil op, omdat al het water en zand naar beneden glijden. Als laatste stap besteed je hier wat extra aandacht aan en veeg je dit vuil weg met een natte doek.

Lees verder onder de advertentie

Hoe vaak moeten zonnepanelen schoongemaakt worden?

Het schoonmaken van zonnepanelen doe je het beste in het vroege voorjaar, ergens in maart of april. Rond deze tijd komt de periode met de meeste zonuren er bijna aan en dan leveren zonnepanelen het meest op. Heb je meer tijd, dan kun je de zonnepanelen altijd vaker schoonmaken als je ziet dat het nodig is. Hoe schoner de zonnepanelen zijn, hoe beter ze hun werk doen. Door de regen worden zonnepanelen ook schoongespoeld. Daarom is het in Nederland niet nodig om ze vaker dan één keer per jaar schoon te maken. Idealiter controleer je de zonnepanelen elk halfjaar op vuil. Zo blijft de opbrengst van de zonnepanelen optimaal. Zonnepanelen poetsen doe je trouwens beter niet op een hete dag met volle zon. Je loopt dan het risico dat water te snel opdroogt waardoor er strepen achterblijven. Reinig je ze toch in de zomer? Sta dan vroeg op en maak de zonnepanelen ’s ochtends schoon, of doe deze klus in de avond.

Zoals je hebt gemerkt valt het schoonmaken van zonnepanelen reuze mee. Wil je duurzaamheid doortrekken naar de woonkamer? Een duurzame woonkamer creëer je al in vier eenvoudige stappen.

Bron: Beeld: vtwonen | styling Studio Marit Saladini | fotografie Peggy Janssen | stylingassistentie Paolo Roseti

Lees verder onder de advertentie