4x razendsnel de inductiekookplaat schoonmaken

De lekkerste kooksessies vinden plaats op een schone inductiekookplaat. Met deze tips is het schoonmaken van de inductiekookplaat eenvoudig. Voor verschillende types vuil zijn er makkelijke schoonmaakoplossingen, zodat je snel weer de lekkerste gerechten kunt maken en de kookplaat als nieuw blijft.

vaatdoek zeep
Bio ruit vaatdoek – groen – 2,50 (Dille & Kamille), vaatdoek – bruin – (Mijn Stijl), zeep terre de Somieres anti vlek – klei – 3,95 (Dille & Kamille), anti vlekkenzeep Marsiglia – wit – 80g – 3,95 (Dille & Kamille), zeepzakje – katoen – 10 x 15 cm – 1,95 (Dille & Kamille),

Overstappen op inductie 

Een belangrijk voordeel van koken op inductie ten opzichte van koken op gas: het is duurzaam. Koken op inductie in plaats van gas is een relatief makkelijke eerste stap richting een gasloze woning. Nog een belangrijk voordeel van koken op inductie is hoe makkelijk je een inductiekookplaat schoonmaakt. Bij een normaal fornuis moet je vaak flinke capriolen uithalen om ‘m goed schoon te krijgen. Dankzij het gladde oppervlak is dat bij het schoonmaken van een inductiekookplaat niet aan de orde. Hoe fijn is dat? 

Inductiekookplaat schoonmaken en onderhouden

De levensduur van een inductiekookplaat is zo’n vijftien jaar. Om dit ten volste te benutten is het schoonmaken van de kookplaat essentieel. Een inductiekookplaat blijft er alleen goed uitzien wanneer je er goed voor zorgt. Ben je klaar met koken? Neem het kookoppervlak het liefst direct even af met een vochtige doek. Gebruik hiervoor een schone microvezeldoek. Zo laat je het oppervlak wél glanzen, maar voorkom je krassen. Als je dit na elke kookbeurt doet, geef je spetters de minste kans om op te drogen. Houd ook tijdens het koken het doekje alvast bij de hand, voor het geval de inhoud van de pannen spetteren. Dat scheelt weer schoonmaken na het koken. 

Ben je klaar met koken? Neem het kookoppervlak het liefst direct even af met een

vochtige doek

inductiekookplaat afzuigkap
Muurverf Silver Shadow, Wild Dove (flexa). Industriële deur, prijs op aanvraag (gewoongers). Inductiekookplaat € 3999,-, stoom-bak oven € 2305,-, magnetron-bak oven € 1699,-, warmhoudlade € 795,- (atag.nl). Shutters 0451 Grey White, prijs op aanvraag (jasno). Spiegel € 49,95 (ikea). Barkruk per stuk € 299,-, plafondspot € 399,95, eetkamerstoel € 599,- (eijerkamp). Houten serveerplank € 28,95, marmeren serveerplank € 28,95 (waanzinnigleuk)

Inductiekookplaat reinigen met milieuvriendelijke middelen

Steeds meer mensen willen minder schadelijke middelen gebruiken voor huishoudelijke klussen. Dat is namelijk beter voor het milieu én de gezondheid. Ben je benieuwd welke natuurlijke middelen geschikt zijn voor het schoonmaken van de inductiekookplaat? Je gebruikt baking soda misschien weleens om een cake luchtig te krijgen en azijn om donkere kleding mooi te houden, maar wist je dat het ook goede schoonmaakmiddelen voor de inductiekookplaat zijn? Voelen de pannen wat vettig of wil je de inductiekookplaat reinigen na een kooksessie: baking soda en schoonmaakazijn to the rescue

LEES OOK
Dit kun je allemaal schoonmaken met baking soda

Zo maak je de meest voorkomende vlekken op de inductiekookplaat schoon 

Om de pan op een brandschone kookplaat te kunnen zetten is het belangrijk om te weten hoe je met de meest voorkomende vlekken om kunt gaan. Morsen is immers menselijk! Zorg bij het schoonmaken van de inductiekookplaat voor een microvezeldoek en een wonderspons als standaarduitrusting. Niet eerder van een wonderspons gehoord? Dit is een spons gemaakt van melamine-schuim. Verder heb je voor de vier veelvoorkomende vlekken niet eens zo gek veel nodig. Krassende schuursponzen, agressieve ovensprays en schurende schoonmaakproducten staan bij het reinigen van de inductiekookplaat sowieso op de verboden lijst. Bekijk hoe je deze plekken van de inductiekookplaat verwijdert. 

  1. Kringen op de inductiekookplaat schoonmaken 

Geen stress. Deze vlekken verwijder je makkelijk. Eenvoudigweg met een druppel afwasmiddel, een microvezeldoek en warm water. Veeg daarna nog een paar keer netjes met een schone, droge microvezeldoek in dezelfde richting over het kookoppervlak om strepen te vermijden. 

  1. Ingebrande vlekken op de kookplaat reinigen 

Oei! Hier schrik je van, maar met de wonderspons paraat, heb je gelukkig niks te vrezen. De kans is groot dat je de ingebrande vlekken hier zo mee wegveegt. Heb je geen spons maar ben je wel in de gelegenheid een sprintje naar de badkamer te trekken? Een beetje tandpasta kan uitkomst bieden. Let wel op, het kan ook het materiaaloppervlak licht schuren. Probeer de tandpasta dus eerst voorzichtig op een kleine hoek.

LEES OOK
7 dingen die je beter niet met water kunt schoonmaken

  1. Aangekoekte etensresten van de kookplaat verwijderen 

Bij aangekoekte etensresten geldt: zorg eerst dat de kookplaat volledig is afgekoeld en veeg alle losse stukjes weg. Strooi dan wat baking soda op de kookplaat en spray er wat witte azijn overheen zodat het begint te schuimen. Laat dit een paar minuten intrekken en haal twee microvezeldoeken tevoorschijn. Houd eentje onder de warm kraan, wring hem uit en gebruik hem om de kookplaat helemaal schoon mee te vegen. Poets de kookplaat streeploos met de tweede, droge microvezeldoek. 

  1. Vingerafdrukken en kattenpootjes op de kookplaat: schoonmaken maar 

Op een inductiekookplaat zijn afdrukken van vette vingers en kattenpootjes goed zichtbaar. Wil je een glanzende inductiekookplaat in de keuken? Wis de sporen snel uit met een droge microvezeldoek. Niets aan de hand! 

Heb je de smaak te pakken en voel je een golf van nieuwe energie om nog wat meer schoonmaakwerk aan te pakken? Van schoonmaken met koud water tot streeploos ramen lappen: hier komen de zeven handigste schoonmaaktips aan bod.

Schoonmaakhulpjes shoppen…

nog meer: schoonmaken